Sałatka ze śledziem

jasna i świąteczna sałatka ozdobi stół i zachwyci niezapomnianym smakiem! Przygotowuję tak jasną i pyszną sałatkę na prawie każde wakacje - zawsze jest pierwsza. A ze względu na fakt, że każda warstwa jest pokryta majonezem osobno, sałatka nie potrzebuje dużo czasu, aby się namoczyć. Warstwy są delikatne i szczególnie smaczne. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 28 % 7 g
153 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyj buraki, marchewki i ziemniaki. Bez czyszczenia gotuj do miękkości, a następnie ostudź.
2. W tym czasie obierz śledzie i pokrój filety na małe kawałki.
3. Czosnek obrać i drobno posiekać.
4. Obierz schłodzone warzywa ze skóry.

w oddzielnych pojemnikach:

5. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
6. Na drobnej tarce zetrzyj buraki.
7. Twardy ser i marchewkę pokroić w kostkę, wymieszać.

teraz zmieszamy składniki z majonezem, dodając łyżkę do każdego pojemnika:

8. Wymieszaj z nim ziemniaki.
9. Włóż posiekany czosnek do buraków, wymieszaj z majonezem.
10. Wymieszaj marchewki i ser z majonezem.

zbieranie sałatki:

11. Połóż ziemniaki na szerokim naczyniu pierwszą warstwą, posiekanym śledziem , następnie burakami z czosnkiem, ostatnią warstwą marchewką i serem.
12. Włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, a następnie podawaj na stole, dekorując świeżymi ziołami.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy