skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej połowę butelki szampana do pojemnika i poczekaj, aż gazy wyjdą. Następnie wlej żelatynę i pozostaw na 15 minut do spęcznienia.
Krok 2:
Z pomarańczy musimy uzyskać czyste plastry bez folii. Odetnij jedną stronę pomarańczy, a drugą. Następnie usuń skórkę, chwytając część miąższu, aby nie pozostała biała część.
Krok 3:
Ostrożnie Wytnij kliny bez folii.
Krok 4:
Pokrój plasterek pomarańczy na trzy części. Pokrój ananasa na małe kawałki.
Krok 5:
Wlej cukier do rondla. Wlać pozostały szampan.
Krok 6:
Ustaw na małym ogniu i mieszając, podgrzewaj przez 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści.
Krok 7:
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mieszaninę żelatyny i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Umieść pomarańcze, ananasy w miskach lub szklankach i zalej płynem żelatynowym. Włóż do lodówki, aż galaretka stwardnieje.
Krok 9:
Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną. Galaretka szampana jest gotowa! Smacznego i niezwykłych wakacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g