Kolorowe lustro lukier do ciasta

piękne lustrzane ciasto nie jest snem! Poradzi sobie z tym każda gospodyni domowa! Lustrzany wielokolorowy lukier z efektem marmuru może sprawić, że nie tylko ciasto będzie piękniejsze i słodsze, ale także życie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 82 % 64 g
391 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Namocz żelatynę. Jeśli żelatyna jest luźna, to 12 g żelatyny należy wlać 60 ml zimnej wody (temperatura pokojowa), wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Jeśli żelatyna jest liściasta, to na 12 liści żelatyny potrzebujesz 100 ml wody.
2. Włóż syrop glukozowy do rondla (powinien być gęsty), wlej wodę i dodaj cukier. Umieść patelnię na kuchence, zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty. Lub, jeśli masz termometr, końcowa temperatura syropu powinna wynosić 105 stopni.
3. Włóż czekoladę połamaną na kawałki do gorącego syropu i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Dodaj mleko skondensowane i ponownie wymieszaj.
4. Gdy masa nie zagotuje się i lekko ostygnie (do 60 stopni), dodaj żelatynę do glazury. Jeśli masz żelatynę w proszku, dodaj ją taką, jaka jest, z wodą (w przeciwnym razie nie zadziała), a jeśli arkusz, wyciśnij go z wody i dodaj do glazury.
5. Wlej część glazury przez sito. Będzie to plamy na głównej powierzchni. Dodaj biały barwnik do małej części i wymieszaj. Dokręć go folią w kontakcie z powierzchnią. Pokoloruj większość lukru, jak chcesz. Jeśli chcesz mieć czysty kolor, najpierw pomaluj go na biało.
6. Temperatura robocza glazury wynosi 35 stopni. Doprowadź go do tej temperatury i przykryj zimne ciasto większością lukru. Natychmiast wlej biały lukier cienkim strumieniem, tworząc mniej więcej taki kształt, jaki chcesz (w kółko, linie, spiralnie itp.) po 10 minutach, gdy lukier przestanie płynąć i pojawi się ostateczny wzór na torcie.
miłego i pięknego ciasta!
P. S. możesz eksperymentować z tą techniką-malować glazurę różnymi kolorami i próbować ich kombinacji, nakładać glazurę plamami, po nałożeniu wszystkich warstw glazury przejść przez nią szpatułką...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy