Sałatka Sadko
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój połowę cebuli na małe kawałki, dodaj ocet, cukier, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i pozostaw na 15 minut.
2. Jajka podzielić na żółtka i białka, zetrzeć na drobnej tarce.
3. Pokrój pomidory, obierz nasiona i pokrój w drobną kostkę.
4. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
5. Pstrąg solony pokroić w kostkę.
6. Wyciśnij cebulę z płynu.
7. Dodaj majonez do białka, pieprz. Możesz posolić do smaku.
8. Wymieszaj ser z majonezem.
9. W szklankach ułóż sałatkę warstwami: białka, pomidory, ser, cebula, ryby, żółtka.
10. Udekoruj cienką warstwą majonezu i ziół na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g