Sałatka Sadko

Prosta i pyszna sałatka na świąteczną ucztę i nie tylko. Bardzo miękka i delikatna sałatka w pośpiechu
RIGINAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 24 % 5 g
130 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Pokrój połowę cebuli na małe kawałki, dodaj ocet, cukier, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i pozostaw na 15 minut.
2. Jajka podzielić na żółtka i białka, zetrzeć na drobnej tarce.
3. Pokrój pomidory, obierz nasiona i pokrój w drobną kostkę.
4. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
5. Pstrąg solony pokroić w kostkę.
6. Wyciśnij cebulę z płynu.
7. Dodaj majonez do białka, pieprz. Możesz posolić do smaku.
8. Wymieszaj ser z majonezem.
9. W szklankach ułóż sałatkę warstwami: białka, pomidory, ser, cebula, ryby, żółtka.
10. Udekoruj cienką warstwą majonezu i ziół na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy