sos sojowy z imbirem w domu
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz imbir ze skóry.
2. Rozcieńczyć sos sojowy wodą. Do gęstego sosu do makaronu potrzeba 300 ml wody na 100 ml sosu. W przypadku płynnego sosu sojowego na 100 ml potrzebujesz 50 ml wody, a następnie zmniejsz proporcje pozostałych składników).
3. Dodaj skrobię do sosu z wodą i dobrze wymieszaj. Najpierw lepiej rozcieńczyć skrobię niewielką ilością płynu, a następnie dodać powstałą mieszaninę do głównego pojemnika. W ten sposób skrobia łatwiej się rozproszy.
4. Dodaj 100 g cukru (jeśli masz płynny sos - to 1 łyżka), sól czosnkową i imbir.
5. Umieść sos na ogniu i gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu dodaj ocet i sezam. Wymieszać i schłodzić.
pamiętaj, że sos teriyaki na powinien być zbyt gęsty.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g