sos sojowy z imbirem w domu

domowy sos imbirowy to duma gospodyni! Wszystko ci się uda! Przygotowując w domu to, co można kupić w sklepie, rośniemy nad sobą. I to tylko plusy-znasz skład wszystkich potraw, możesz uczynić każdy z nich zdrowszym... A także-miło jest, gdy chwalisz się tym, co sama ugotowała, a nawet mama nie pomogła!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 92 % 33 g
106 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Obierz imbir ze skóry.
2. Rozcieńczyć sos sojowy wodą. Do gęstego sosu do makaronu potrzeba 300 ml wody na 100 ml sosu. W przypadku płynnego sosu sojowego na 100 ml potrzebujesz 50 ml wody, a następnie zmniejsz proporcje pozostałych składników).
3. Dodaj skrobię do sosu z wodą i dobrze wymieszaj. Najpierw lepiej rozcieńczyć skrobię niewielką ilością płynu, a następnie dodać powstałą mieszaninę do głównego pojemnika. W ten sposób skrobia łatwiej się rozproszy.
4. Dodaj 100 g cukru (jeśli masz płynny sos - to 1 łyżka), sól czosnkową i imbir.
5. Umieść sos na ogniu i gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu dodaj ocet i sezam. Wymieszać i schłodzić.
pamiętaj, że sos teriyaki na powinien być zbyt gęsty.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy