kiełbasa domowa lekarza

kiełbasę doktorską można zrobić w domu! Smaczne i zdrowe! Nigdy nie myślałem, że gotowanie kiełbasy wcale nie jest trudne. A wynik jest świetny! Z taką kiełbasą możesz gotować kanapki, smażyć, dodawać do sałatek. To jest pyszne! Sól azotynowa (a także osłonka) można kupić w sklepie internetowym specjalizującym się w sprzedaży produktów do produkcji kiełbas.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa-każde w osobnym pojemniku. Musisz go drobno posiekać-wybierz dyszę z otworami 3 mm.
2. Teraz dodaj połowę lodowatej wody, sól do wołowiny. Ubij go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do masy mięsnej dodajemy mieloną wieprzowinę, pozostałą wodę, a także cukier i przyprawy. Ubijaj ponownie, aż będzie gładka, co pół minuty zatrzymując się.
4. Przygotowanym mięsem mielonym wypełniamy skorupę (weź skorupę naturalną lub poliamidową) za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa. Nie wkładaj zbyt mocno. Zawiązujemy końce.
5. Umieść paski przyszłej kiełbasy w ciepłej wodzie (40 stopni Celsjusza) na 15 minut.
6. Po upływie czasu kiełbasę gotujemy w temperaturze 80 stopni przez 40 minut.

domowa kiełbasa lekarska jest gotowa-pozostaje tylko ją schłodzić.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy