skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa-każde w osobnym pojemniku. Musisz go drobno posiekać-wybierz dyszę z otworami 3 mm.
2. Teraz dodaj połowę lodowatej wody, sól do wołowiny. Ubij go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do masy mięsnej dodajemy mieloną wieprzowinę, pozostałą wodę, a także cukier i przyprawy. Ubijaj ponownie, aż będzie gładka, co pół minuty zatrzymując się.
4. Przygotowanym mięsem mielonym wypełniamy skorupę (weź skorupę naturalną lub poliamidową) za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa. Nie wkładaj zbyt mocno. Zawiązujemy końce.
5. Umieść paski przyszłej kiełbasy w ciepłej wodzie (40 stopni Celsjusza) na 15 minut.
6. Po upływie czasu kiełbasę gotujemy w temperaturze 80 stopni przez 40 minut.
domowa kiełbasa lekarska jest gotowa-pozostaje tylko ją schłodzić.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g