Klasyczna Panacota z sosem kiwi

delikatna kremowa panacota i kwaśny sos kiwi. Piękno panacoty polega na tym, że można ją podawać z szeroką gamą sosów, które nadają jej zupełnie inny smak. Ten przepis przyciągnął swoją niezwykłością. Jednak najpopularniejszym sosem do panacote jest truskawka. A tu kiwi. Okazało się Oryginalne i smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 62 % 21 g
236 kcal
IG: 10 / 14 / 76

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach. l Woda, niech pęcznieje.
2. Podgrzej śmietanę, dodaj cukier i wymieszaj.
3. Wlej żelatynę do śmietany i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
4. Napełnij miski kremową mieszanką, ostudź i włóż do lodówki, aż zgęstnieje.
5. Sos. Umyj miętę i oderwij liście. Obierz kiwi i pokrój w drobną kostkę. Kiwi i liście mięty włożyć do miski blendera i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. W miskach na kremowej masie ułóż cienką warstwę sosu z kiwi i mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy