Klasyczna Panacota z sosem kiwi
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach. l Woda, niech pęcznieje.
2. Podgrzej śmietanę, dodaj cukier i wymieszaj.
3. Wlej żelatynę do śmietany i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
4. Napełnij miski kremową mieszanką, ostudź i włóż do lodówki, aż zgęstnieje.
5. Sos. Umyj miętę i oderwij liście. Obierz kiwi i pokrój w drobną kostkę. Kiwi i liście mięty włożyć do miski blendera i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. W miskach na kremowej masie ułóż cienką warstwę sosu z kiwi i mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g