zwykła sałatka Oliviera z groszkiem z puszki kiełbasy

Przygotuj tradycyjną sałatkę noworoczną według klasycznego przepisu! Gotowanie sałatki Olivier na święta Nowego Roku stało się tradycją w przestrzeni poradzieckiej. Każdy próbował tej sałatki więcej niż raz w życiu, ale może nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Na przykład początkujący kucharze. I to jest bardzo proste! Spróbujemy?
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Ugotuj jajka. W osobnym rondlu ugotuj marchewki i ziemniaki. Ostudzić.

2. W tym czasie pokrój kiełbasę w kostkę.

3. Pokrój również pikle.

4. W ten sam sposób pokrój schłodzone jajka, marchewki, ziemniaki. Staraj się, aby kostki były mniej więcej tego samego rozmiaru.

5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj zielony groszek. Zostaw trochę groszku do dekoracji.

6. Włóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny.

7. Przed podaniem dopraw sałatkę majonezem, w razie potrzeby dodaj sól. Nie robię tego, ponieważ jak na mój gust w majonezie jest już wystarczająco dużo soli.

sałatka wygląda bardzo pięknie, jeśli udekorujesz ją porcjami za pomocą pierścieni do serwowania (możesz je zrobić samodzielnie). Będzie również wyglądał oryginalnie, jeśli położysz Oliviera na pięknych szklanych szklankach lub kieliszkach do wina.

udekoruj sałatkę świeżymi ziołami, pozostałym zielonym groszkiem.

smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal / 100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy