galaretka z mięsem drobiowym na stół noworoczny

galaretka dietetyczna-smaczna, łatwa, zdrowa! Świetnie na wakacje! Wspaniały przepis dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Szczególnie dobry na świąteczny stół, kiedy jest tak wiele ciężkich potraw, a to galaretowate mięso jest lekkie, ale jednocześnie smaczne i pożywne. Jeśli gotujesz galaretkę po raz pierwszy w życiu i masz bardzo małe doświadczenie, możesz być bezpieczny i dodać żelatynę, ale ogólnie zgodnie z tym przepisem galaretka dobrze zamraża się bez niej! Spróbuj!
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Umyj indyka.

2. Przygotuj warzywa: umyj i obierz marchewki, obierz cebulę.

3. Włóż mięso, marchewkę i cebulę do rondla, a następnie zalej wodą, aby jej poziom był o 3 cm wyższy niż mięso.

4. Umieść patelnię na kuchence.

5. Dodaj ziarna pieprzu i sól, zagotuj, usuń pianę i zmniejsz ciepło.

6. Na małym ogniu gotuj indyka i warzywa przez 2 godziny.

7. Wyjmij marchewkę i cebulę z patelni i gotuj mięso przez kolejne 2 godziny. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Pamiętaj, aby spróbować bulionu na soli-dostosuj jego ilość do swojego gustu.

8. Wyjmij mięso z patelni - pozwól mu ostygnąć. Bulion należy odcedzić.

9. Usuń kości z indyka, usuń skórę i pokrój mięso na włókna - kawałki średniej wielkości.

10. Drobno posiekaj ząbki czosnku.

11. Włóż mięso do foremek (duża forma, taca), posyp czosnkiem.

12. Zalej zawartość foremek odcedzonym bulionem. Po tym, jak wszystko całkowicie ostygnie, włóż galaretkę do lodówki na co najmniej kilka godzin. I możesz na noc.

pyszne niskokaloryczne galaretki są gotowe! Podawaj na stole, udekorowane świeżymi ziołami, z musztardą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy