skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj indyka.
2. Przygotuj warzywa: umyj i obierz marchewki, obierz cebulę.
3. Włóż mięso, marchewkę i cebulę do rondla, a następnie zalej wodą, aby jej poziom był o 3 cm wyższy niż mięso.
4. Umieść patelnię na kuchence.
5. Dodaj ziarna pieprzu i sól, zagotuj, usuń pianę i zmniejsz ciepło.
6. Na małym ogniu gotuj indyka i warzywa przez 2 godziny.
7. Wyjmij marchewkę i cebulę z patelni i gotuj mięso przez kolejne 2 godziny. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Pamiętaj, aby spróbować bulionu na soli-dostosuj jego ilość do swojego gustu.
8. Wyjmij mięso z patelni - pozwól mu ostygnąć. Bulion należy odcedzić.
9. Usuń kości z indyka, usuń skórę i pokrój mięso na włókna - kawałki średniej wielkości.
10. Drobno posiekaj ząbki czosnku.
11. Włóż mięso do foremek (duża forma, taca), posyp czosnkiem.
12. Zalej zawartość foremek odcedzonym bulionem. Po tym, jak wszystko całkowicie ostygnie, włóż galaretkę do lodówki na co najmniej kilka godzin. I możesz na noc.
pyszne niskokaloryczne galaretki są gotowe! Podawaj na stole, udekorowane świeżymi ziołami, z musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g