keczup z pomidorów i jabłek na zimę polizasz palce

Przygotuj niesamowicie pyszny keczup - smaczniejszy i zdrowszy niż kupiony w sklepie! Ten przepis na keczup na zimę jest moim ulubionym. I nie tylko mój, ponieważ jemy go z całą rodziną, a ten kęs zawsze kończy się przed innymi. SOS okazuje się znacznie smaczniejszy niż zakupiony-po prostu polizasz palce! Spróbuj!
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
38 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój na połówki.

2. Umyj również jabłka, usuń rdzenie, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości.

3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.

4. Włóż pokrojone warzywa i owoce do odpowiedniej wielkości patelni i umieść na kuchence.

5. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszaninę na małym ogniu przez 2 godziny.

6. Czas minął-zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej zawartości ostygnąć.

7. Przekręcamy przyszły keczup przez maszynkę do mięsa lub mielimy blenderem, po czym przecieramy sos przez sito, aby uzyskać bardziej delikatną i jednorodną konsystencję.

8. Powstały przecier wlewamy z powrotem do rondla, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, sól, cukier, mielony cynamon i gałkę muszkatołową, gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, nie zapominając o mieszaniu.

9. Wlej ocet do przyszłego keczupu, wlej czerwoną mieloną paprykę i trzymaj na kuchence przez kolejne 5 minut.

10. Gotowy gorący keczup wlewa się do małych wysterylizowanych słoików (w sumie okazuje się około 1-1,2 litra sosu), zamykając sterylnymi pokrywkami. Część sosu można zostawić na najbliższą kolację.

pozwól keczupowi ostygnąć w cieple, a następnie możesz go schować w miejscu stałego przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy