skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój na połówki.
2. Umyj również jabłka, usuń rdzenie, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości.
3. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
4. Włóż pokrojone warzywa i owoce do odpowiedniej wielkości patelni i umieść na kuchence.
5. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszaninę na małym ogniu przez 2 godziny.
6. Czas minął-zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej zawartości ostygnąć.
7. Przekręcamy przyszły keczup przez maszynkę do mięsa lub mielimy blenderem, po czym przecieramy sos przez sito, aby uzyskać bardziej delikatną i jednorodną konsystencję.
8. Powstały przecier wlewamy z powrotem do rondla, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, sól, cukier, mielony cynamon i gałkę muszkatołową, gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, nie zapominając o mieszaniu.
9. Wlej ocet do przyszłego keczupu, wlej czerwoną mieloną paprykę i trzymaj na kuchence przez kolejne 5 minut.
10. Gotowy gorący keczup wlewa się do małych wysterylizowanych słoików (w sumie okazuje się około 1-1,2 litra sosu), zamykając sterylnymi pokrywkami. Część sosu można zostawić na najbliższą kolację.
pozwól keczupowi ostygnąć w cieple, a następnie możesz go schować w miejscu stałego przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g