prosta zupa z gałuszkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne produkty do testu
Krok 2:
W mące robimy dziurę, rozbijamy tam jajka.
Krok 3:
Dodaj mleko i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie, aby można było wziąć kawałek łyżką lub uszczypnąć.
Krok 5:
Do wrzącego bulionu wrzucam Gałuszki łyżką. Zwilżam go w zimnej wodzie, biorę mały kawałek ciasta i wrzucam do zupy. Możesz uszczypnąć ręce, ale wtedy będziesz musiał zwilżyć palce w wodzie, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do dłoni.
Krok 6:
Gotowe Kawki wypływają na powierzchnię. Lepiej gotować zupę na małym ogniu przez 5-10 minut, wtedy Galushki będą pachnące, miękkie i delikatne.
Krok 7:
Wlać, posypać natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Szczególnie miło jest ogrzać się taką zupą w wilgotnej jesieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g