prosta zupa z gałuszkami

proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne! Zupa z gałuszkami, jedna z moich ulubionych zup. Nie wspominając o tym, że okazuje się bardzo smaczny, gotuje się bardzo szybko. Kiedy pojawia się deficyt czasu, kiedy przychodzisz zmęczony z pracy, pomagają Galushki. Oczywiście na bulionie z kurczaka zupa jest najsmaczniejsza, ale możesz zrobić warzywo z grzybami, ale nie radzę na bulionie rybnym, oczywiście jest to czysto jak na mój gust. Ciasto robi się bardzo szybko, wymieszałem składniki i jest gotowe. Nie trzeba formować Galushki w zupie, wystarczy uszczypnąć rękami lub łyżką nasączoną zimną wodą. Szybko ugotuj zupę-najważniejsze jest to, że bulion byłby pod ręką, podsmaż warzywa (cebula, marchewka, papryka), dodaj przyprawy i dopraw Galushki. Zupa jest gotowa.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 73 % 41 g
248 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne produkty do testu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mące robimy dziurę, rozbijamy tam jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być miękkie, aby można było wziąć kawałek łyżką lub uszczypnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do wrzącego bulionu wrzucam Gałuszki łyżką. Zwilżam go w zimnej wodzie, biorę mały kawałek ciasta i wrzucam do zupy. Możesz uszczypnąć ręce, ale wtedy będziesz musiał zwilżyć palce w wodzie, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe Kawki wypływają na powierzchnię. Lepiej gotować zupę na małym ogniu przez 5-10 minut, wtedy Galushki będą pachnące, miękkie i delikatne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać, posypać natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Szczególnie miło jest ogrzać się taką zupą w wilgotnej jesieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy