dżem galaretkowy z dzikich winogron
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Dokładnie spłucz szczotki winogronowe
Krok 2:

Ostrożnie zdejmij jagody z gałęzi do emaliowanej patelni
Krok 3:

Zetrzyj jagody za pomocą tłuczka, aby wypuścić sok
Krok 4:

Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z ognia.
Krok 5:

Ułożyć na sicie z gazą w 3-4 warstwach, odcedzić, wytrzeć i wycisnąć ciasto
Krok 6:

Na każdy litr soku bierzemy 700 g cukru (możesz zmienić ilość cukru według własnych upodobań)
Krok 7:

Dobrze wymieszaj i rozpal mały ogień
Krok 8:

Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając i usuwając pianę. Gotuj przez kilka minut i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 9:

Gotowy przysmak wlać do przygotowanych słoików, zamknąć i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Bardzo dobrze nadaje się do warstw ciast i nadzienia ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g

