jaja z tuńczykiem koguty
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij tuńczyka z puszki do miski. Ugotuj warzywa i jajka. Pokrój warzywa. Podziel jajka wzdłuż na dwie części, oddziel żółtka od białek. Obierz marchewki. Przygotuj majonez, musztardę, przyprawy.
Krok 2:
Zioła, musztarda, przyprawy do smaku dodaj do tuńczyka, wymieszaj.
Krok 3:
Połówki białek od wewnątrz posmaruj trochę majonezem.
Krok 4:
Nadziewaj białka tuńczykiem z ziołami. Zetrzyj żółtko na drobnej tarce.
Krok 5:
Połóż na nadzieniu połowę żółtka, obficie posmaruj majonezem.
Krok 6:
Posyp jajka startym żółtkiem.
Krok 7:
Z gotowanej marchewki Wytnij przegrzebki i dzioby, umieść je na swoich miejscach. Z ziaren pieprzu zrób Oczy kogutów.
Krok 8:
Przed podaniem możesz zostawić przekąskę namoczoną w lodówce. Przekąska jest gotowa, Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g