jaja z tuńczykiem koguty

oryginalna przekąska rozjaśni świąteczny stół! Piękno wraz z niesamowitym smakiem tych nadziewanych jąder nie pozwoli im długo stagnować na stole. Jednocześnie szybkość i łatwość przygotowania tej przekąski, jeśli to konieczne, pozwoli Ci uzupełnić jej zapasy na czas!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 9 % 3 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij tuńczyka z puszki do miski. Ugotuj warzywa i jajka. Pokrój warzywa. Podziel jajka wzdłuż na dwie części, oddziel żółtka od białek. Obierz marchewki. Przygotuj majonez, musztardę, przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zioła, musztarda, przyprawy do smaku dodaj do tuńczyka, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połówki białek od wewnątrz posmaruj trochę majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadziewaj białka tuńczykiem z ziołami. Zetrzyj żółtko na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż na nadzieniu połowę żółtka, obficie posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp jajka startym żółtkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowanej marchewki Wytnij przegrzebki i dzioby, umieść je na swoich miejscach. Z ziaren pieprzu zrób Oczy kogutów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem możesz zostawić przekąskę namoczoną w lodówce. Przekąska jest gotowa, Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy