skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie warzywa należy gotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Jajka również ugotuj, pozwól im ostygnąć i obierz. Przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Weź płaskie duże naczynie, połóż na nim starte ziemniaki w kształcie głowy koguta.
Krok 3:
Połóż majonez na warstwie ziemniaków, dobrze posmaruj.
Krok 4:
Szynkę kroimy na kawałki średniej wielkości, rozprowadzamy na majonezie.
Krok 5:
Trzy buraki i wymieszaj z majonezem. Rozłóż następną warstwę na koguciku, nie wkładaj go do przegrzebka i dzioba. Odłóż na razie część buraków.
Krok 6:
Zostaw połowę marchewki. Resztę należy również zetrzeć i wymieszać z majonezem. Połóż startą marchewkę na burakach, spłaszcz.
Krok 7:
Rozłóż przegrzebek z pozostałych buraków. Drobno posiekaj białko, udekoruj nim głowę koguta.
Krok 8:
Trzy żółtko, posyp nim ciało koguta. Udekoruj szyję i głowę kukurydzą w puszkach. Oko-z kawałka oliwki, z kawałkami oliwki oznaczamy dziób. Pokrój pozostawione marchewki w paski i udekoruj spód sałatki. Teraz sałatka jest gotowa i pozostaje tylko stać w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj koguta świeżymi ziołami. Smacznego i powodzenia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g