skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj jajka, ostudź je i obierz ze skorupy. Oddziel białka od żółtek, drobno posiekaj żółtka, przenieś je do miski. Na razie odłóż białka na bok.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
3. Pokrój paluszki krabowe w poprzek-płytki . Wkładamy je do miski z resztą składników.
4. Dodaj kukurydzę do miski.
5. Sałatkę doprawiamy majonezem (lub kwaśną śmietaną). Nie potrzebuje zbyt wiele, w przeciwnym razie sałata będzie się pełzać podczas formowania koguta.
6. W razie potrzeby włóż sól i dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa.
7. Przystępujemy do projektowania naszej sałatki-układamy ją na szerokim płaskim talerzu. Tworzymy koguta-ciało i głowę.
8. Drobno posiekaj białka i rozłóż je na wierzchu koguta. Tworzymy ogon z białek.
9. Pokrój oliwki na pół i pokrój każdą połowę na talerze wzdłuż. Rozłóż skrzydło koguta, udekoruj ogon. Z kawałka oliwki robimy oko.
10. Z frytek (gotowanej marchewki) układamy łapki i otwarty dziób-kogucik śpiewa:)
11. Wytnij grzebień i bródkę z pomidora. Gotowe!
powodzenia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g