adjika z cukinii na zimę z jabłkami

pikantny sos warzywny - do różnych potraw lub jako przekąska! Dobry przepis na Adjiki nie tylko z warzyw, ale także z dodatkiem owoców. Im smaczniejsze i słodsze jabłka, tym bogatszy smak uzyskuje się z gotowego sosu. Idealny do potraw warzywnych i mięsnych!
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

na początek wszystkie warzywa należy dobrze umyć i wysuszyć. Paprykę i ostry przekrój na pół, usuń nasiona. Jeśli chcesz, aby adjika okazała się płonąca, nie usuwaj nasion z ostrej papryki.

obierz cukinię. Następnie posiekaj paprykę i cukinię za pomocą maszynki do mięsa. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, można to zrobić dwa razy. Przenieś powstałe puree do rondla ze stali nierdzewnej.

obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Zetrzyj jabłka bez odcinania skóry. Dodaj marchewki i jabłka do puree z papryki i cukinii.

pokrój pomidory na połówki, a następnie zetrzyj je na tarce, aby skóra nie dostała się do Adjiki. Umieść pomidory na pozostałych warzywach.

umieść garnek na kuchence i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Zmiel gotowe warzywa w puree z blendera, dodaj sól, czarny pieprz, wlej ocet.

umieść garnek z powrotem na kuchence i gotuj przyszłą Adjikę przez kolejne 5 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wyciśnij do niego czosnek.

włóż gotową Adjikę do sterylnych słoików, zwiń pokrywki i pozwól jej ostygnąć w cieple. Następnie przechowuj sos w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy