skład / składniki
metoda gotowania
na początek wszystkie warzywa należy dobrze umyć i wysuszyć. Paprykę i ostry przekrój na pół, usuń nasiona. Jeśli chcesz, aby adjika okazała się płonąca, nie usuwaj nasion z ostrej papryki.
obierz cukinię. Następnie posiekaj paprykę i cukinię za pomocą maszynki do mięsa. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, można to zrobić dwa razy. Przenieś powstałe puree do rondla ze stali nierdzewnej.
obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Zetrzyj jabłka bez odcinania skóry. Dodaj marchewki i jabłka do puree z papryki i cukinii.
pokrój pomidory na połówki, a następnie zetrzyj je na tarce, aby skóra nie dostała się do Adjiki. Umieść pomidory na pozostałych warzywach.
umieść garnek na kuchence i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Zmiel gotowe warzywa w puree z blendera, dodaj sól, czarny pieprz, wlej ocet.
umieść garnek z powrotem na kuchence i gotuj przyszłą Adjikę przez kolejne 5 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wyciśnij do niego czosnek.
włóż gotową Adjikę do sterylnych słoików, zwiń pokrywki i pozwól jej ostygnąć w cieple. Następnie przechowuj sos w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g