grzane wino cytrynowo-miodowe

gorący zimowy napój, a także świetna ucieczka przed przeziębieniem!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
164 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

1. Pokrój cytrynę na kawałki, przenieś do małego rondla;
2. Dodaj wino i podgrzej do 70 stopni, zdejmij z ognia;
3. Włóż miód, cynamon i wszystko dobrze wymieszaj;
4. Wlej do szklanki i ciesz się! Smacznego!
do wina można również dodawać jabłka, pomarańcze, banany, paprykę, goździki itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g

Podobne przepisy