skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Główne składniki. Tylko dwa są super pyszne!
Krok 2:
Dobrze spłucz ryż zimną wodą. Napełnij dużą ilością zimnej wody, dodaj szczyptę soli i podpal. Składniki wskazują wodę, która zostanie wchłonięta przez ryż (lub odparuje).
Krok 3:
Gotuj. Jeśli pojawi się piana, usuń ją. Wydaje mi się, że tak smakuje lepiej. Prawie pod koniec gotowania podgrzej czajnik.
Krok 4:
Po 15 minutach ryż stanie się nierówny na górze, co oznacza, że będzie gotowy. Ryż wrzucamy do durszlaka i myjemy wrzącą wodą z czajnika.
Krok 5:
Oto czysty i już pyszny ryż. Nie klejący i piękny.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej. Rozłóż ryż na oleju i lekko usmaż. Ryż z wdzięcznością wchłania olej i nie traci smaku i kruchości. Jeśli nie mieszasz ryżu, otrzymasz złotą skórkę.
Krok 7:
Rozłóż na talerzach (misach) i podawaj.
a teraz opcje.
na słodko włóż odrobinę waniliny do gorącego oleju przed ryżem, a przed podaniem polej ryż miodem.
dla pikantnego (męskiego) w gorącym oleju wkładamy ulubione męskie przyprawy (papryka, imbir, berberys, sumak, kurkuma dla koloru), a następnie ryż.
u nas taka owsianka ryżowa jest poszukiwana.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g