owsianka ryżowa na wodzie z roztopionym masłem

nie lubisz zwykłej owsianki ryżowej? Wypróbuj tę opcję - spodoba ci się! Uwielbiam ryż w każdej formie. A kiedy mój syn zaczął jeść owsiankę, wbrew moim oczekiwaniom od razu nie lubił owsianki ryżowej. Cóż, nie lubi lepkości... I wtedy narodził się ten przepis na owsiankę. Pokażę podstawową wersję, a na koniec powiem Ci, jak ją urozmaicić i uzupełnić.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 60 % 18 g
165 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Główne składniki. Tylko dwa są super pyszne!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz ryż zimną wodą. Napełnij dużą ilością zimnej wody, dodaj szczyptę soli i podpal. Składniki wskazują wodę, która zostanie wchłonięta przez ryż (lub odparuje).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj. Jeśli pojawi się piana, usuń ją. Wydaje mi się, że tak smakuje lepiej. Prawie pod koniec gotowania podgrzej czajnik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 15 minutach ryż stanie się nierówny na górze, co oznacza, że będzie gotowy. Ryż wrzucamy do durszlaka i myjemy wrzącą wodą z czajnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto czysty i już pyszny ryż. Nie klejący i piękny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej. Rozłóż ryż na oleju i lekko usmaż. Ryż z wdzięcznością wchłania olej i nie traci smaku i kruchości. Jeśli nie mieszasz ryżu, otrzymasz złotą skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na talerzach (misach) i podawaj.

a teraz opcje.
na słodko włóż odrobinę waniliny do gorącego oleju przed ryżem, a przed podaniem polej ryż miodem.
dla pikantnego (męskiego) w gorącym oleju wkładamy ulubione męskie przyprawy (papryka, imbir, berberys, sumak, kurkuma dla koloru), a następnie ryż.
u nas taka owsianka ryżowa jest poszukiwana.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy