skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, potrzebujesz paczki funchozy, warzyw i przypraw. Najpierw musisz przygotować warzywa: obierz cebulę i pokrój na średnie kawałki, odetnij łodygę papryki.
rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj posiekaną paprykę i smaż przez kolejne 4 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia i przykryj.
w osobnej misce zalej krewetki wrzącą wodą i odstaw na 2 minuty. Wrzuć krewetki do durszlaka.
w innej misce zalej funchozę wrzącą wodą. Po odstawieniu na 4 minuty Wrzuć durszlak do szklanki wody.
połóż krewetki na warzywach, podpal patelnię. Smaż zawartość, aż na krewetkach utworzy się apetyczna skórka.
dodaj drobno posiekany czosnek i zmielony czarny pieprz na patelnię, dokładnie wymieszaj. Teraz możesz dodać funchozę, a także sól (pamiętaj, że sos sojowy jest już słony, więc musisz dodać sól na tym etapie w niewielkiej ilości). Ponownie zamieszaj.
wlej sos sojowy, utrzymuj patelnię na ogniu przez kolejne 5 minut. Funchoza z krewetkami jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g