skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj nasze składniki.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie fileta z kurczaka. Posypałem go przyprawami i smażyłem do miękkości na patelni, ale w razie potrzeby filet można również ugotować w wodzie lub upiec w piekarniku. Wybierz sposób, który najbardziej Ci się podoba. Gotowy filet niech całkowicie ostygnie.
Krok 3:
Gotuj również jajka na twardo i gotuj, aż marchewki będą całkowicie ugotowane. Do dekoracji potrzebujemy marchewki. Pozwól wszystkim składnikom ostygnąć.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka w małe kostki lub kostki.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Dwa średnie pomidory kroimy również w małą kostkę,ale najpierw pomidory należy obrać z nasion, można je łatwo usunąć łyżeczką. Nasiona należy usunąć, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 7:
Gotowane jajka są obrane i wcierane na drobnej tarce. Odkładamy je na bok.
Krok 8:
W salaterce łączymy filet z kurczaka, ser, pomidory i kukurydzę w puszkach.
Krok 9:
Dodaj niewielką ilość majonezu, a także, w razie potrzeby, dopraw sałatkę solą i pieprzem. Mieszać.
Krok 10:
Teraz tworzymy "Koguta". Aby to zrobić, połóż naszą sałatkę na płaskim naczyniu, starając się nadać jej kształt ciała koguta.
Krok 11:
Przykryj sałatkę ze wszystkich stron złożonymi startymi jajkami, lekko dociskając je do powierzchni sałatki.
Krok 12:
A teraz zaczynamy dekorować. Robimy oko z oliwek, ale jeśli chcesz, możesz wziąć groszek ziela angielskiego lub kawałek suszonych śliwek. Wytnij przegrzebek i bródkę z kawałka pomidora. Gotowaną marchewkę kroimy w wąskie paski i formujemy z nich skrzydła i ogon, a także dziób. Ponadto, aby zwiększyć objętość na skrzydłach i ogonie, kładziemy gałązki kopru. Dodałem też kawałki oliwek do ogona. Zrywamy liście pietruszki z gałązek i dekorujemy nimi naszą sałatkę od dołu.
Krok 13:
To wszystko! Pyszna i jasna sałatka & quot; kogut & quot; na Nowy Rok 2017 gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g