Sałatka kogut z kurczakiem i twardym serem

Udekoruj swój świąteczny stół pyszną sałatką w kształcie koguta! Niech Nowy Rok pozostanie więcej niż miesiąc, ale chcę podzielić się z wami bardzo elegancką sałatką w kształcie koguta - symbol 2017 roku. Przygotowanie takiej sałatki wcale nie jest trudne i poradzi sobie z nią każdy kucharz. Nawiasem mówiąc, możesz nadać kształt koguta prawie każdej sałatce (Olivier lub Krab jest idealny), więc weź przepis na broń jako sposób dekoracji, a nie tylko przepis!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
137 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj nasze składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie fileta z kurczaka. Posypałem go przyprawami i smażyłem do miękkości na patelni, ale w razie potrzeby filet można również ugotować w wodzie lub upiec w piekarniku. Wybierz sposób, który najbardziej Ci się podoba. Gotowy filet niech całkowicie ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj również jajka na twardo i gotuj, aż marchewki będą całkowicie ugotowane. Do dekoracji potrzebujemy marchewki. Pozwól wszystkim składnikom ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka w małe kostki lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dwa średnie pomidory kroimy również w małą kostkę,ale najpierw pomidory należy obrać z nasion, można je łatwo usunąć łyżeczką. Nasiona należy usunąć, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowane jajka są obrane i wcierane na drobnej tarce. Odkładamy je na bok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce łączymy filet z kurczaka, ser, pomidory i kukurydzę w puszkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj niewielką ilość majonezu, a także, w razie potrzeby, dopraw sałatkę solą i pieprzem. Mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz tworzymy "Koguta". Aby to zrobić, połóż naszą sałatkę na płaskim naczyniu, starając się nadać jej kształt ciała koguta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj sałatkę ze wszystkich stron złożonymi startymi jajkami, lekko dociskając je do powierzchni sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A teraz zaczynamy dekorować. Robimy oko z oliwek, ale jeśli chcesz, możesz wziąć groszek ziela angielskiego lub kawałek suszonych śliwek. Wytnij przegrzebek i bródkę z kawałka pomidora. Gotowaną marchewkę kroimy w wąskie paski i formujemy z nich skrzydła i ogon, a także dziób. Ponadto, aby zwiększyć objętość na skrzydłach i ogonie, kładziemy gałązki kopru. Dodałem też kawałki oliwek do ogona. Zrywamy liście pietruszki z gałązek i dekorujemy nimi naszą sałatkę od dołu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To wszystko! Pyszna i jasna sałatka & quot; kogut & quot; na Nowy Rok 2017 gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy