zupa piwna

niesamowita norweska zupa piwna to uczta dla miłośników piwa! Ponadto Elebrod (tak nazywa się w Norwegii) jest doskonałym lekarstwem na przeziębienia, choroby oskrzeli, kaszel. Okazuje się, że leczenie jest przyjemne!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 87 % 13 g
93 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wymieszaj jasne i ciemne piwo, włóż do niego skórkę z cytryny, podpal i zagotuj.

2. Rozcieńczyć 1 łyżkę. l mąka w 30 ml zimnego mleka i dodać do zupy.

3. Wymieszaj jajko z 1 łyżką mąki, dodaj 20 ml mleka, wymieszaj i włóż do zupy.

4. Włóż miód i sól do zupy.

5. Gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia.

6. Ubij żółtko z 2 łyżkami zupy i wlej z powrotem do naszej zupy piwnej. Podczas serwowania można posypać ziołami. Grzanki z taką zupą też są dobre.

miłego powrotu do zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy