ratatouille z ziemniakami na patelni

dużo zdrowych warzyw. Ani grama nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Pyszna, obfita i łatwa do przygotowania wersja Ratatouille. Szczególnie dobry z gotowanym lub gotowanym na parze kurczakiem lub indykiem.
MelindochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Zagotuj 500 ml (w przybliżeniu) wody.

2. Pokrój małe kostki w 1 miskę umytych i obranych ziemniaków (0,5-1 cm).

3. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut (nie dodawaj tam nic więcej).

4. W tym czasie myjemy i obieramy naszą cukinię (cukinię) z nasion. Skóry nie można ciąć, ponieważ u młodych cukinii jest cienka i miękka; posiekana cukinia powinna być taka sama jak pokrojone ziemniaki. W 2. misce pokrój cukinię w małe kostki (0,5-1 cm), a także ziemniaki.

5. Ugotowane ziemniaki wyciągamy łyżką cedzakową i ponownie wkładamy do 1 miski.

6. Spuszczamy starą wodę. Wybieramy nowy (500 ml). Gotujemy. Gdy tylko woda się zagotuje, wrzuć cukinię do gotowania przez 15 minut.

6. W tym czasie kroimy (siekamy) marchewki w bardzo cienkie plasterki. Następnie przecinamy koła na pół (jeśli wydaje ci się, że jest duży, to jeszcze raz na pół).

7. Pokrój cebulę na pół pierścienia. 8. Wlej 1 szklankę wody na patelnię (aby nie smażyć na gołej patelni, ale bez oleju!) i rzucamy cebulę i marchewkę. Smażyć / gotować na wolnym ogniu przez 7 minut (smażyć).

9. Cebulę i marchewkę wyjmujemy z patelni do czystej miski. Otwieramy słoik z pieczarkami. Jeśli są bardzo duże kawałki, posiekaj je trochę. Następnie pieczarki we własnym soku smażyć na patelni przez 3-5 minut.

10. Następnie możesz kontynuować gotowanie w rondlu lub możesz wziąć patelnię (głęboką patelnię). Kontynuuję na patelni.

10. Wlej cukinię z wodą do rozgrzanej patelni. Wrzucamy tam ziemniaki, cebulę i marchewkę, kalafior, grzyby. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

11. Wyciskamy czosnek przez prasę do rondla. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i przyprawy, zioła, posiekane pomidory.

12. Dusić przez 3-7 minut na małym ogniu. Sprawdź według smaku. Niektórzy lubią bardziej gotowane warzywa, a inni mniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy