skład / składniki
metoda gotowania
1. Umieść garnek z wodą do wrzenia.
2. Przykryj miskę folią lub Rękawem do pieczenia.
3. Posmaruj folię olejem.
4. Warzywa (różne w smaku-na przykład papryka, pomidor, marchew, groszek, brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza itp., a zimą można użyć paczki mrożonych warzyw-różne z supermarketów) pokroić w małe kostki, posiekać warzywa.
5. Połóż część warzyw, ziół, przypraw, soli na dnie miski.
6. Delikatnie wbij jajko na wierzch, aby nie uszkodzić żółtka.
7. Połóż resztę warzyw, ziół, przypraw, soli.
8. Zbierz krawędzie folii w wiązkę i zawiąż nitką.
9. Zanurz pęczek we wrzącej wodzie na 5 lub 10 minut, w zależności od tego, jakie jajko chcesz - na miękko lub na twardo.
10. Wyjmij pęczek z wrzącej wody i zanurz w zimnej wodzie, aż ostygnie, około 5-10 minut.
11. Ostrożnie rozwiń folię i ułóż shyrani na talerzu lub na kromce chleba. Możesz podawać z sosem, sałatką z ogórków, kapustą, pomidorem, udekorować ziołami. Smacznego! A do jajek po bułgarsku Poshirani wraz z warzywami, ziołami i przyprawami można włożyć kawałki sera i kiełbasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g