jajka po bułgarsku

Masz dość jajecznicy i omletu? Przygotuj nowe śniadanie po bułgarsku! Poranne bułgarskie danie-spróbuj! W ojczyźnie nazywa się Poshirani.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 50 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
15 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umieść garnek z wodą do wrzenia.

2. Przykryj miskę folią lub Rękawem do pieczenia.

3. Posmaruj folię olejem.

4. Warzywa (różne w smaku-na przykład papryka, pomidor, marchew, groszek, brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza itp., a zimą można użyć paczki mrożonych warzyw-różne z supermarketów) pokroić w małe kostki, posiekać warzywa.

5. Połóż część warzyw, ziół, przypraw, soli na dnie miski.

6. Delikatnie wbij jajko na wierzch, aby nie uszkodzić żółtka.

7. Połóż resztę warzyw, ziół, przypraw, soli.

8. Zbierz krawędzie folii w wiązkę i zawiąż nitką.

9. Zanurz pęczek we wrzącej wodzie na 5 lub 10 minut, w zależności od tego, jakie jajko chcesz - na miękko lub na twardo.

10. Wyjmij pęczek z wrzącej wody i zanurz w zimnej wodzie, aż ostygnie, około 5-10 minut.

11. Ostrożnie rozwiń folię i ułóż shyrani na talerzu lub na kromce chleba. Możesz podawać z sosem, sałatką z ogórków, kapustą, pomidorem, udekorować ziołami. Smacznego! A do jajek po bułgarsku Poshirani wraz z warzywami, ziołami i przyprawami można włożyć kawałki sera i kiełbasy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy