skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku ciasta składniki są bardzo proste-najważniejsze jest wcześniejsze zagotowanie czajnika!
Krok 2:
Dodaj sól do mąki, wymieszaj
Krok 3:
Wlej wrzącą wodę i olej roślinny
Krok 4:
Zagnieść ciasto łyżką, a następnie rękami. Ugniataj przez 10 minut
Krok 5:
Ciasto jest miękkie i bardzo dobrze trzyma swój kształt. Jest idealny do pierogów, pierogów i cheburek!
Krok 6:
Ciasto przykrywamy, aby się nie zacierało i pozwalamy odpocząć-gluten pęcznieje, a ciasto będzie jeszcze łatwiejsze do pracy, ale na razie zajmiemy się nadzieniem
Krok 7:
Oto niezbędne składniki do nadzienia. Dla mnie takie nadzienie jest Klasyczne, często używam go do robienia pierogów! Ale możesz to zmienić w zależności od preferencji smakowych: wieprzowina+wołowina, kurczak, a nawet ryba to tylko kilka opcji dodatków!
Krok 8:
Wieprzowina, smalec i cebula są przewijane przez maszynę do mięsa. Ilość tłuszczu można wziąć mniej lub więcej według własnego gustu lub obejść się bez niego, ponieważ Hrum ma bardzo wygodną funkcję zmiany składu produktów. U mnie wieprzowina jest chuda, więc smalec wziąłem około 150 g - więc nadzienie będzie bardziej soczyste
Krok 9:
Sól, pieprz, dodaj trochę wody dla soczystości
Krok 10:
Dobrze wymieszaj nadzienie i przejdź bezpośrednio do formowania pierogów. Powiem Ci, jak znacznie przyspieszyć ten proces
Krok 11:
Jeśli masz pierogi leżące bezczynnie, ten przepis jest dla ciebie! Wcześniej też go nie używałem, ale kiedy się nauczyłem, pierogi zaczęły gotować znacznie częściej! Nawiasem mówiąc, jeśli go nie masz, dobrze byłoby go zdobyć, ponieważ jest dość niedrogi! Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę wielkości pierogów.
Krok 12:
Przykryj naszą pierogarnię warstwą ciasta
Krok 13:
W każdej komórce wkładamy około 1 herbaty. l. nadzienia
Krok 14:
Rozwałkuj drugą warstwę ciasta
Krok 15:
Przykrywamy pierwszą warstwę nadzieniem drugą warstwą ciasta i przechodzimy na wierzch wałkiem do ciasta. Na filmie ten proces jest bardzo dobrze widoczny
Krok 16:
Przycinamy i używamy do następnej partii
Krok 17:
Odwróć pierogi i ostrożnie wyjmij pierogi
Krok 18:
Ciasto parzone bardzo dobrze się skleja i nie możesz się martwić, że nadzienie będzie oddzielone od ciasta podczas gotowania. To wszystko - w około 8-10 minut otrzymaliśmy 37 pięknych, identycznych pierogów!
Krok 19:
Równolegle z góry kładziemy garnek z wodą na kuchence, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i groszek, doprowadzamy do wrzenia
Krok 20:
Sól i połóż pierwszą partię pierogów. Gotuj od wrzenia przez 7-10 minut do całkowitego ugotowania, gotowość można sprawdzić, łapiąc 1 pierogi i łamiąc je na pół
Krok 21:
Podawaj z masłem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kwaśną śmietaną! Zamiast kwaśnej śmietany bardzo lubię skropić knedle octem - to bardziej dietetyczna opcja! Smacznego!
takie pierogi zachwycą nawet wybrednych w jedzeniu! Sprawdzone!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal / 100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g