pierogi z ciasta parzonego

rozkoszuj się rodziną pierogów! Myślisz, że to trudne i długie? To nie do końca prawda! Moja rodzina bardzo lubi pierogi, ale zwykle proces rzeźbienia zajmuje dużo czasu... Ale te pierogi to tylko bajka-soczyste nadzienie, giętkie miękkie ciasto, a także powiem Ci, jak uformować 37 pierogów w 8 minut! Chodźmy!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 47 % 21 g
węglowodany 31 % 14 g
284 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku ciasta składniki są bardzo proste-najważniejsze jest wcześniejsze zagotowanie czajnika!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do mąki, wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wrzącą wodę i olej roślinny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto łyżką, a następnie rękami. Ugniataj przez 10 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest miękkie i bardzo dobrze trzyma swój kształt. Jest idealny do pierogów, pierogów i cheburek!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto przykrywamy, aby się nie zacierało i pozwalamy odpocząć-gluten pęcznieje, a ciasto będzie jeszcze łatwiejsze do pracy, ale na razie zajmiemy się nadzieniem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto niezbędne składniki do nadzienia. Dla mnie takie nadzienie jest Klasyczne, często używam go do robienia pierogów! Ale możesz to zmienić w zależności od preferencji smakowych: wieprzowina+wołowina, kurczak, a nawet ryba to tylko kilka opcji dodatków!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wieprzowina, smalec i cebula są przewijane przez maszynę do mięsa. Ilość tłuszczu można wziąć mniej lub więcej według własnego gustu lub obejść się bez niego, ponieważ Hrum ma bardzo wygodną funkcję zmiany składu produktów. U mnie wieprzowina jest chuda, więc smalec wziąłem około 150 g - więc nadzienie będzie bardziej soczyste

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz, dodaj trochę wody dla soczystości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj nadzienie i przejdź bezpośrednio do formowania pierogów. Powiem Ci, jak znacznie przyspieszyć ten proces

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli masz pierogi leżące bezczynnie, ten przepis jest dla ciebie! Wcześniej też go nie używałem, ale kiedy się nauczyłem, pierogi zaczęły gotować znacznie częściej! Nawiasem mówiąc, jeśli go nie masz, dobrze byłoby go zdobyć, ponieważ jest dość niedrogi! Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę wielkości pierogów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj naszą pierogarnię warstwą ciasta

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W każdej komórce wkładamy około 1 herbaty. l. nadzienia

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj drugą warstwę ciasta

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykrywamy pierwszą warstwę nadzieniem drugą warstwą ciasta i przechodzimy na wierzch wałkiem do ciasta. Na filmie ten proces jest bardzo dobrze widoczny

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przycinamy i używamy do następnej partii

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć pierogi i ostrożnie wyjmij pierogi

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto parzone bardzo dobrze się skleja i nie możesz się martwić, że nadzienie będzie oddzielone od ciasta podczas gotowania. To wszystko - w około 8-10 minut otrzymaliśmy 37 pięknych, identycznych pierogów!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Równolegle z góry kładziemy garnek z wodą na kuchence, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i groszek, doprowadzamy do wrzenia

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Sól i połóż pierwszą partię pierogów. Gotuj od wrzenia przez 7-10 minut do całkowitego ugotowania, gotowość można sprawdzić, łapiąc 1 pierogi i łamiąc je na pół

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podawaj z masłem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kwaśną śmietaną! Zamiast kwaśnej śmietany bardzo lubię skropić knedle octem - to bardziej dietetyczna opcja! Smacznego!

takie pierogi zachwycą nawet wybrednych w jedzeniu! Sprawdzone!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal / 100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy