mrożona kawa lodowa latte po wietnamsku z tapioką
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wlej kulki tapioki do wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Wrzuć do durszlaka lub sita i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Spłucz w zimnej wodzie. Włóż do osobnego naczynia z minimalną ilością wody do ostygnięcia. Woda jest potrzebna, aby tapioka się nie sklejała.
w innym naczyniu ponownie zagotuj wodę. Wlej kawę (mieloną) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Do płynu kawowego Wprowadzamy cukier i mleko skondensowane. Wymieszaj i wstaw na zimno na 10 minut.
połóż tapiokę (2 łyżki stołowe) na dnie szklanek i przykryj kostkami lodu. Wlej kawę prawie do krawędzi szklanki i wlej śmietanę na wierzch. Piękno i pyszne. Próbujemy i cieszymy się.
w innym naczyniu ponownie zagotuj wodę. Wlej kawę (mieloną) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Do płynu kawowego Wprowadzamy cukier i mleko skondensowane. Wymieszaj i wstaw na zimno na 10 minut.
połóż tapiokę (2 łyżki stołowe) na dnie szklanek i przykryj kostkami lodu. Wlej kawę prawie do krawędzi szklanki i wlej śmietanę na wierzch. Piękno i pyszne. Próbujemy i cieszymy się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g