mrożona kawa lodowa latte po wietnamsku z tapioką

chcesz napić się niezwykłego drinka? Następnie czytaj i gotuj. Tapioka to sago lub skrobia azjatycka. Kawa z tym produktem nabiera niezwykłego smaku i konsystencji.
EmmanuelleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 73 % 11 g
85 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min
wlej kulki tapioki do wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Wrzuć do durszlaka lub sita i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Spłucz w zimnej wodzie. Włóż do osobnego naczynia z minimalną ilością wody do ostygnięcia. Woda jest potrzebna, aby tapioka się nie sklejała.

w innym naczyniu ponownie zagotuj wodę. Wlej kawę (mieloną) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Do płynu kawowego Wprowadzamy cukier i mleko skondensowane. Wymieszaj i wstaw na zimno na 10 minut.
połóż tapiokę (2 łyżki stołowe) na dnie szklanek i przykryj kostkami lodu. Wlej kawę prawie do krawędzi szklanki i wlej śmietanę na wierzch. Piękno i pyszne. Próbujemy i cieszymy się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy