francuska zupa ze szparagów w stylu Argenteuil
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
obraną i pokrojoną na małe kawałki cebulę smażyć w ½ części masła przez 3 minuty. Pędy fioletowych szparagów obrać i pokroić w drobną kostkę.
W rondlu rozpuść pozostałe masło i dodaj do niego ziarna pieprzu, wymieszaj mąkę i stopniowo dodawaj bulion. Podgrzej do wrzenia i wprowadź szparagi.
przykryj naczynia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wlać płynną masę do osobnego pojemnika i zmielić grubą zawartość. Możesz użyć blendera lub możesz w maszynce do mięsa. Wlać odsączony tłuszcz do mieszanki warzywnej i wymieszać.
teraz wlej śmietanę do rondla i podgrzewaj przez 4 minuty. Dopraw solą. Taka zupa. Smacznego.
W rondlu rozpuść pozostałe masło i dodaj do niego ziarna pieprzu, wymieszaj mąkę i stopniowo dodawaj bulion. Podgrzej do wrzenia i wprowadź szparagi.
przykryj naczynia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wlać płynną masę do osobnego pojemnika i zmielić grubą zawartość. Możesz użyć blendera lub możesz w maszynce do mięsa. Wlać odsączony tłuszcz do mieszanki warzywnej i wymieszać.
teraz wlej śmietanę do rondla i podgrzewaj przez 4 minuty. Dopraw solą. Taka zupa. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g