Krówka z mąki grochowej

Słodka i zdrowa krówka grochowa o smaku migdałowym. Świetny deser. Przydatny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 40 % 25 g
węglowodany 50 % 31 g
371 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przesiej mąkę przez sito. W rondelku z grubym dnem roztop masło i dodaj mąkę. Mieszaj i smaż przez 15 minut, aż będzie jasnobrązowy. W osobnym rondlu podgrzej mleko z cukrem. Gotuj syrop. Kiedy zacznie się rozciągać, jest gotowy. Dodaj orzechy i mak. Wymieszaj i wlej syrop do mąki. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wyjmij z pieca i połóż na talerzu. Spłaszcz do grubości 2 cm, pokrój w kwadraty. Po całkowitym stwardnieniu dekorujemy makiem i migdałami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Mąka Grochowa - 298   kcal/100g

Podobne przepisy