skład / składniki
metoda gotowania
pokrój mięso z kurczaka na porcje i włóż do rondla, zalej wodą. Gotujemy i solimy. Gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, od czasu do czasu usuwając pianę.
odetnij wierzchołki buraków. Drobno posiekaj ostrym nożem. Pokrój samą roślinę okopową w paski o grubości 0,5 cm. Podziel masę buraczaną na pół. Wlej sok z cytryny do jednej części, dodaj cukier, sól. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Drugą część kostek buraczanych smażymy na rozgrzanym oleju przez 10 minut, dodajemy cebulę, którą drobno posiekamy i startą marchewkę. Gotuj przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.
wyjmujemy gotowe kawałki kurczaka z patelni i oddzielamy mięso od kości. Filtruj masę bulionową. Z całej objętości odlewamy 1 szklankę, będziemy jej potrzebować później. W pozostałym bulionie wprowadź smażone warzywa i marynowane buraki. Niech ta masa się zagotuje. Drobno posiekaj pomidory bez skórki i wlej na patelnię z olejem. Smażyć na dużym ogniu, aż masa będzie gładka. Wlać bulion ze szklanki i wlać koperek i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez 10 minut.
do warzyw w rondlu dodaj masę pomidorową, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz mięso z kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj wierzchołki i gotuj wszystko przez 15 minut. Gotowe buraki odstawić na 7 minut i można podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g