burak z wierzchołkami i kurczakiem

pyszne gorące danie ozdobi stół każdej gospodyni. Zwykle taki burak jest podawany na zimno, ale jest nie mniej piękny na gorąco. Następnego dnia ta zupa będzie jeszcze smaczniejsza.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 35 % 7 g
105 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pokrój mięso z kurczaka na porcje i włóż do rondla, zalej wodą. Gotujemy i solimy. Gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, od czasu do czasu usuwając pianę.

odetnij wierzchołki buraków. Drobno posiekaj ostrym nożem. Pokrój samą roślinę okopową w paski o grubości 0,5 cm. Podziel masę buraczaną na pół. Wlej sok z cytryny do jednej części, dodaj cukier, sól. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Drugą część kostek buraczanych smażymy na rozgrzanym oleju przez 10 minut, dodajemy cebulę, którą drobno posiekamy i startą marchewkę. Gotuj przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.

wyjmujemy gotowe kawałki kurczaka z patelni i oddzielamy mięso od kości. Filtruj masę bulionową. Z całej objętości odlewamy 1 szklankę, będziemy jej potrzebować później. W pozostałym bulionie wprowadź smażone warzywa i marynowane buraki. Niech ta masa się zagotuje. Drobno posiekaj pomidory bez skórki i wlej na patelnię z olejem. Smażyć na dużym ogniu, aż masa będzie gładka. Wlać bulion ze szklanki i wlać koperek i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez 10 minut.

do warzyw w rondlu dodaj masę pomidorową, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz mięso z kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj wierzchołki i gotuj wszystko przez 15 minut. Gotowe buraki odstawić na 7 minut i można podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy