Burak na kefirze
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ugotuj jajka. Wskazane jest stosowanie buraków marynowanych, ale można je również ugotować.
zetrzyj buraki na grubej tarce (możesz pokroić w kostkę), ogórek. Przenieś Jedzenie na patelnię i zalej kefirem. Dodaj wodę mineralną. Pokrój rzodkiewki i dodaj buraki, wymieszaj. Wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku. Na samym końcu dopraw posiekanymi ziołami i gotowanymi jajkami, drobno posiekanymi lub pokrojonymi wzdłuż dla urody.
zetrzyj buraki na grubej tarce (możesz pokroić w kostkę), ogórek. Przenieś Jedzenie na patelnię i zalej kefirem. Dodaj wodę mineralną. Pokrój rzodkiewki i dodaj buraki, wymieszaj. Wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku. Na samym końcu dopraw posiekanymi ziołami i gotowanymi jajkami, drobno posiekanymi lub pokrojonymi wzdłuż dla urody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g