burak na kefirze

gorąco? Ochłodź się pyszną i zdrową zupą. Dobrze chłodzący burak na kefirze.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
29 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
ugotuj jajka. Wskazane jest stosowanie buraków marynowanych, ale można je również ugotować.
zetrzyj buraki na grubej tarce (możesz pokroić w kostkę), ogórek. Przenieś Jedzenie na patelnię i zalej kefirem. Dodaj wodę mineralną. Pokrój rzodkiewki i dodaj buraki, wymieszaj. Wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku. Na samym końcu dopraw posiekanymi ziołami i gotowanymi jajkami, drobno posiekanymi lub pokrojonymi wzdłuż dla urody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy