sznycel z wymion

niedrogie danie, które jest łatwe do zrobienia w domu! Taniość tego podrobu urzeka każdą gospodynię domową. A umiejętne gotowanie nie pozostawi obojętnym każdego zjadacza.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
201 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min
wymiona umyć i wyczyścić. Usuń nadmiar tłuszczu. Włóż do zimnej wody na kilka godzin, często zmieniając wodę. Gotuj w czystej wodzie z całą cebulą i przyprawami przez 1 godzinę. Włóż do lodówki na 1 godzinę. Teraz przygotuj sznycle.

pokrój wymiona na kawałki podobne do kotletów. Sól, pieprz. Panieruj w mące i zanurz w jajku. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć każdy kawałek mięsa, aż się zrumieni. Podawać na gorąco)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wymiona krowy - 173   kcal/100g

Podobne przepisy