Serce wołowe po polsku

niesamowicie smaczne danie. Bardzo łatwy w przygotowaniu! Przepis na serce wołowe jest prosty, prosty i pyszny!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 53 % 9 g
80 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed gotowaniem serce należy odpowiednio przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj Serce przez 1,5 godziny. W oryginale musisz gotować z cebulą i marchewką. Gotuję czyste serce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane serce pokrój na małe kawałki ,lekko podsmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj marchewkę i cebulę. Obierz pikle,wybierz nasiona i posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż warzywa na oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone warzywa i ogórki włożyć do garnka wraz z kawałkami serca.Dodaj ziarna pieprzu i liście laurowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej sosem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po duszeniu dodaj czosnek, zmielony solą i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do dekoracji podawaj smażone ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g

Podobne przepisy