Gołąbki z pastą pomidorową i czosnkiem z młodej kapusty

soczyste i delikatne gołąbki to bardzo smaczne danie na twoim stole. Czy gołąbki to jedno z Twoich ulubionych dań? Jeśli są zrobione z młodej kapusty, okazują się bardzo delikatne i soczyste. Z reguły do nadzienia stosuje się mięso mielone z ryżem, ale można je zastąpić warzywami lub grzybami.
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 45 % 10 g
108 kcal
IG: 40 / 30 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby wstępnie przetworzyć liście kapusty, musisz wziąć patelnię, napełnić ją do połowy wodą i zagotować. Kapustę należy zanurzyć w gorącej wodzie na 1-2 minuty i stopniowo usuwać z niej wszystkie liście. Równolegle z tym procesem należy gotować ryż do połowy ugotowany.

mięso mielone miesza się z ryżem, aż będzie gładkie. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać do niego 150 ml wody. Sól i dopraw do smaku.

włóż 1 łyżkę do każdego liścia kapusty. l mielone mięso i zawiń w "kopertę". Następnie gotowe "koperty" należy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

po usmażeniu gołąbki należy przenieść na patelnię. Następnie posiekaj cebulę, marchewkę, czosnek i smaż wszystko przez 5-8 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i 200 g wody, gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

gotowym sosem należy polać gołąbki. Dodaj niewielką ilość wody do powstałej masy, aby całkowicie pokryła wszystkie gołąbki. Po ugotowaniu gotuj przez 30-40 minut. Gołąbki z młodej kapusty można podawać ze śmietaną jako dodatek do młodych ziemniaków lub tłuczonych ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy