skład / składniki
metoda gotowania
aby wstępnie przetworzyć liście kapusty, musisz wziąć patelnię, napełnić ją do połowy wodą i zagotować. Kapustę należy zanurzyć w gorącej wodzie na 1-2 minuty i stopniowo usuwać z niej wszystkie liście. Równolegle z tym procesem należy gotować ryż do połowy ugotowany.
mięso mielone miesza się z ryżem, aż będzie gładkie. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać do niego 150 ml wody. Sól i dopraw do smaku.
włóż 1 łyżkę do każdego liścia kapusty. l mielone mięso i zawiń w "kopertę". Następnie gotowe "koperty" należy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
po usmażeniu gołąbki należy przenieść na patelnię. Następnie posiekaj cebulę, marchewkę, czosnek i smaż wszystko przez 5-8 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i 200 g wody, gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
gotowym sosem należy polać gołąbki. Dodaj niewielką ilość wody do powstałej masy, aby całkowicie pokryła wszystkie gołąbki. Po ugotowaniu gotuj przez 30-40 minut. Gołąbki z młodej kapusty można podawać ze śmietaną jako dodatek do młodych ziemniaków lub tłuczonych ziemniaków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g