domowy ser z mleka i kefiru Philadelphia

słynny ser Philadelphia jest pyszny i łatwy do zrobienia w domu!
NatafkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Wlej mleko do rondla i umieść na kuchence na średnim ogniu. Ciągle mieszając, dodaj sól i zagotuj.
2. Natychmiast po ugotowaniu dodaj kefir i mieszaj, aż masa się zwinie. Masę tę odkładamy na gazę, a następnie zawieszamy w gazie nad zlewem na 15 minut, aby umożliwić spłynięcie serwatki.
3. Dobrze ubij jajko i trochę kwasu cytrynowego. Do ubitego jajka dodaj powstały twaróg i ponownie ubij, aż uzyskasz jednorodną puszystą masę. Ser Philadelphia jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy