domowy ser z mleka i kefiru Philadelphia
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla i umieść na kuchence na średnim ogniu. Ciągle mieszając, dodaj sól i zagotuj.
2. Natychmiast po ugotowaniu dodaj kefir i mieszaj, aż masa się zwinie. Masę tę odkładamy na gazę, a następnie zawieszamy w gazie nad zlewem na 15 minut, aby umożliwić spłynięcie serwatki.
3. Dobrze ubij jajko i trochę kwasu cytrynowego. Do ubitego jajka dodaj powstały twaróg i ponownie ubij, aż uzyskasz jednorodną puszystą masę. Ser Philadelphia jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g