zupa jarzynowa w słoiku na zimę

zupa bogata w witaminy przypadnie Ci do gustu. A gotowanie wcale nie jest trudne.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
73 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pokrój kapustę w paski. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj jabłka i pieprz.

wlej pieprz, sól, cukier na dno patelni i wlej olej roślinny. Rozprowadzamy tam pokrojone warzywa i jabłka, dodajemy trochę wody. Doprowadzić do wrzenia.

jak tylko się zagotuje-zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut, a następnie dodaj esencję octu, gotuj przez kolejne 10 minut.

układamy obrabiany przedmiot w suchych, wysterylizowanych słoikach, zwijamy, odwracamy i wkładamy pod koc. Okazało się, że około 7 puszek po 0,7 litra. Zimą wystarczy włożyć pokrojone ziemniaki do bulionu lub wody, pod koniec gotowania dodać słoik zupy do garnka, gotować przez 4-5 minut, wlać warzywa zupa jarzynowa ze słoika jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy