marynata na zimę z koncentratem pomidorowym

niesamowicie pyszna marynata na zimę, a przygotowanie jest łatwe! . Nie możesz dodawać cukru, a jeśli go dodasz, w żadnym wypadku nie powinien być większy niż sól. W przeciwnym razie otrzymasz nie marynatę, ale dżem warzywny.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotuj jęczmień z wyprzedzeniem. Umyj i obierz marchewki i ogórki, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój ogórki w małe kostki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Włóż wszystkie pokrojone warzywa do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier olej słonecznikowy, sól. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj gotowaną jęczmień i wymieszaj. Po 5 minutach wlej ocet i ponownie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut.

wysterylizuj słoiki na parze, wlej do nich marynatę i mocno zwiń pokrywki. Poczekaj, aż ostygnie i włóż słoiki do lodówki. Ta marynata z koncentratem pomidorowym może być przechowywana zimą nie tylko w lodówce, ale także w piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy