marynata na zimę z koncentratem pomidorowym
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
gotuj jęczmień z wyprzedzeniem. Umyj i obierz marchewki i ogórki, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój ogórki w małe kostki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Włóż wszystkie pokrojone warzywa do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier olej słonecznikowy, sól. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj gotowaną jęczmień i wymieszaj. Po 5 minutach wlej ocet i ponownie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut.
wysterylizuj słoiki na parze, wlej do nich marynatę i mocno zwiń pokrywki. Poczekaj, aż ostygnie i włóż słoiki do lodówki. Ta marynata z koncentratem pomidorowym może być przechowywana zimą nie tylko w lodówce, ale także w piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g