galaretka malinowa bez żelatyny na zimę

koniecznie poczęstuj swoich gości tą cudowną galaretką! Ponieważ w przepisie nie ma żelatyny, maliny należy zagęścić przez gotowanie. Jest to obowiązkowe, w przeciwnym razie galaretka nie zadziała. Tutaj wybór: albo gotujemy (i zabijamy część witamin), albo nie gotujemy, ale dodajemy żelatynę. Rezultatem jest bardzo delikatna, pyszna galaretka. I będziemy musieli pogodzić się z faktem, że nadal zabiliśmy w nim witaminy.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 41 g
154 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

dobrze posortuj maliny, pozbywając się zgniłych jagód. Wlać maliny do rondla, rozgnieść tłuczkiem i zalać wodą. Gotuj maliny, aż się zagotują, a gdy tylko się zagotują, gotuj przez kolejne 10 minut.

pozwól jagodom ostygnąć, a następnie przetrzyj je przez drobne sito. Powinieneś dostać sok malinowy, potrzebujemy go - ciasto można wyrzucić.

powstały sok (około 600 ml) wymieszaj z cukrem i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu. Okresowo usuwaj piankę.

gotową galaretkę malinową wlej do słoików (czyste i suche!), przykryć szczelnie pokrywkami (sterylnymi!) i pozwól mu ostygnąć. Gdy galaretka malinowa ostygnie, włóż ją do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy