galaretka malinowa bez żelatyny na zimę
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
dobrze posortuj maliny, pozbywając się zgniłych jagód. Wlać maliny do rondla, rozgnieść tłuczkiem i zalać wodą. Gotuj maliny, aż się zagotują, a gdy tylko się zagotują, gotuj przez kolejne 10 minut.
pozwól jagodom ostygnąć, a następnie przetrzyj je przez drobne sito. Powinieneś dostać sok malinowy, potrzebujemy go - ciasto można wyrzucić.
powstały sok (około 600 ml) wymieszaj z cukrem i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu. Okresowo usuwaj piankę.
gotową galaretkę malinową wlej do słoików (czyste i suche!), przykryć szczelnie pokrywkami (sterylnymi!) i pozwól mu ostygnąć. Gdy galaretka malinowa ostygnie, włóż ją do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g