skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw niezbędnych składników. Możesz dodać gałązki wiśni, liście porzeczki i dębu. Potrzebujemy również trzech dwulitrowych puszek przygotowanych w zwykły sposób. Ogórki należy najpierw namoczyć przez sześć godzin.
Krok 2:
Na dnie dwulitrowych słoików kładziemy zioła i przyprawy w niewielkiej ilości.
Krok 3:
Kładziemy ogórki (odcinamy końcówki).
Krok 4:
Ostrożnie wlej wrzącą wodę do słoików, zamknij pokrywkami, aby spuścić.
Krok 5:
Przytrzymaj przez 10 minut. Następnie spuść wodę. Ponownie zalej wrzącą wodą przez 12 minut (z innej patelni). Następnie wlej wodę z powrotem do rondla i gotuj z niej marynatę. Rozpuszczamy sól, cukier i kwas cytrynowy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy ogórki do słoików. Konieczne jest wypełnienie przelewem.
Krok 6:
Zatykamy pokrywkami i odwracamy Tyłek. Owijamy kocem lub futrem na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
Krok 7:
Po dwóch tygodniach możesz spróbować. Udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g