ryż mleczny kiribat
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Ryż zalać gęstym mlekiem kokosowym (300 ml), podpalić i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
2. Wymieszaj sól w rzadkim mleku kokosowym (50 ml) i dodaj do ryżu, gotuj do miękkości na małym ogniu, mieszając.
3. Nasmaruj formę o wysokości 2 cm i przykryj pergaminem.
4. Włóż gotowy ryż do formy warstwą 2 cm, ostudź.
5. Pokrój w romby, podawaj z ostrym sosem lub słodkim.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g