ryż mleczny kiribat

danie z ryżu z nutą kokosową-pyszne, satysfakcjonujące, zdrowe! Spróbuj! Niesamowite danie kuchni lankijskiej. W zależności od sosu może być pikantnym daniem do mięsa lub słodkim deserem do herbaty.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 63 % 33 g
277 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ryż zalać gęstym mlekiem kokosowym (300 ml), podpalić i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.

2. Wymieszaj sól w rzadkim mleku kokosowym (50 ml) i dodaj do ryżu, gotuj do miękkości na małym ogniu, mieszając.

3. Nasmaruj formę o wysokości 2 cm i przykryj pergaminem.

4. Włóż gotowy ryż do formy warstwą 2 cm, ostudź.

5. Pokrój w romby, podawaj z ostrym sosem lub słodkim.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy