skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podziel brokuły na kwiatostany - chcę też odciąć łodygę-zobacz, że łodyga jest gęstsza i będzie gotować dłużej, nie wrzucamy jej, możesz później dodać ją do zupy.
Krok 2:
Woda się zagotowała, Dodaj do niej trochę soli i opuść różyczki brokułów przez 3 minuty. W międzyczasie brokuły gotują się, a my zajmiemy się przygotowaniem sosu.
Krok 3:
Połącz 1 łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy dijon, 1 łyżeczkę octu balsamicznego.
Krok 4:
I na koniec cienkim strumieniem wlej oliwę z oliwek.
Krok 5:
Brokuły można już wyjąć bezpośrednio do wody z lodem, aby nie straciły koloru.
Krok 6:
Teraz wymieszaj wszystko, czego potrzebujesz do sałatki-posiekane kalcynowane orzechy laskowe, żurawinę suszoną w soku jabłkowym i 1 fioletową cebulę pokrojoną w półpierścienie.
Krok 7:
Dodaj schłodzoną kapustę brokułową
Krok 8:
Polać dressingiem i wszystko dokładnie wymieszać
brokuły mają tyle witaminy C, co cytryna, poprawiają skórę i wzrok, chronią płuca!
brokuły zostały wyhodowane z dzikiej kapusty. To bardzo starożytne warzywo, które zawsze było uważane za" zdrowy " produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g