Sałatka z brokułów z orzechami i żurawiną

Sałatka z niesamowicie zdrowej kapusty-brokułów! . Przy bardzo niskiej kaloryczności - 25 Kal. przy 100 gramach ten rodzaj kapusty jest bardzo bogaty w składniki odżywcze.
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 24 % 6 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podziel brokuły na kwiatostany - chcę też odciąć łodygę-zobacz, że łodyga jest gęstsza i będzie gotować dłużej, nie wrzucamy jej, możesz później dodać ją do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Woda się zagotowała, Dodaj do niej trochę soli i opuść różyczki brokułów przez 3 minuty. W międzyczasie brokuły gotują się, a my zajmiemy się przygotowaniem sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz 1 łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy dijon, 1 łyżeczkę octu balsamicznego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I na koniec cienkim strumieniem wlej oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Brokuły można już wyjąć bezpośrednio do wody z lodem, aby nie straciły koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wymieszaj wszystko, czego potrzebujesz do sałatki-posiekane kalcynowane orzechy laskowe, żurawinę suszoną w soku jabłkowym i 1 fioletową cebulę pokrojoną w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj schłodzoną kapustę brokułową

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polać dressingiem i wszystko dokładnie wymieszać

brokuły mają tyle witaminy C, co cytryna, poprawiają skórę i wzrok, chronią płuca!

brokuły zostały wyhodowane z dzikiej kapusty. To bardzo starożytne warzywo, które zawsze było uważane za" zdrowy " produkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy