gruszki w całości na zimę

jest zarówno pyszny, jak i piękny! Spróbuj ugotować niezwykłą ucztę! Robię dużo przygotowań na zimę i staram się, aby były jak najbardziej zróżnicowane, lubię eksperymentować. Nudne jest jedzenie tego samego dżemu co roku :) po wypróbowaniu takich gruszek pokochałam ten przepis. Cieszy się sukcesem wśród bliskich, a goście są zawsze zachwyceni.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
63 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

na początek przygotuj gruszki. Możesz wziąć dowolną odmianę gruszek, ale lepiej, aby nie były zbyt duże. I bardzo ważny punkt-weź tylko dojrzałe, piękne, równe gruszki, bez uszkodzeń, wtedy będą pięknie wyglądać w słoiku. Dobrze je umyj, sadzonki można pozostawić lub usunąć. Wolę zostawić. Skórkę gruszki należy przebić w kilku miejscach, aby była niewidoczna dla oka. To utrzyma je w całości podczas procesu gotowania.

przenieś przygotowane gruszki do rondla, zalej wodą i przykryj cukrem, wymieszaj i zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez kolejne 5 minut, po czym pozostaw gruszki do zaparzenia na noc. Rano ponownie zagotuj zawartość garnka, dodaj kwas cytrynowy. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.

teraz możesz przenosić gruszki do wysterylizowanych słoików. Zrób to ostrożnie, aby owoce pozostały nienaruszone i piękne. Po napełnieniu słoików gruszkami napełnij je syropem i zwiń pokrywkami. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy