skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj gruszki. Możesz wziąć dowolną odmianę gruszek, ale lepiej, aby nie były zbyt duże. I bardzo ważny punkt-weź tylko dojrzałe, piękne, równe gruszki, bez uszkodzeń, wtedy będą pięknie wyglądać w słoiku. Dobrze je umyj, sadzonki można pozostawić lub usunąć. Wolę zostawić. Skórkę gruszki należy przebić w kilku miejscach, aby była niewidoczna dla oka. To utrzyma je w całości podczas procesu gotowania.
przenieś przygotowane gruszki do rondla, zalej wodą i przykryj cukrem, wymieszaj i zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez kolejne 5 minut, po czym pozostaw gruszki do zaparzenia na noc. Rano ponownie zagotuj zawartość garnka, dodaj kwas cytrynowy. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
teraz możesz przenosić gruszki do wysterylizowanych słoików. Zrób to ostrożnie, aby owoce pozostały nienaruszone i piękne. Po napełnieniu słoików gruszkami napełnij je syropem i zwiń pokrywkami. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g