dżem brzoskwiniowy pięć minut na zimę

słoneczna uczta przypomni lato mroźnej zimy! Zaopatrz się! Po prostu uwielbiam soczyste i słodkie brzoskwinie! Zarówno świeże, jak i dżemowe. Okazuje się bardzo smaczny-jest to po prostu przyjemność! Najważniejsze jest, aby wziąć cięższe brzoskwinie, niezbyt dojrzałe, w przeciwnym razie mogą się zagotować podczas gotowania.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 43 g
170 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

dżem brzoskwiniowy pięć minut na zimę jest przygotowywany w bardzo prosty sposób. Weź dla niego dojrzałe i soczyste owoce, umyj je, Wytnij zepsute miejsca, jeśli są. Pokrój brzoskwinie na pół, usuń nasiona, a następnie pokrój każdą połowę w średniej wielkości kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, możesz gotować dżem z całych połówek brzoskwiń, ale nadal wolę kroić.

teraz posyp pokrojone brzoskwinie cukrem i pozostaw do zaparzenia na kilka godzin. W tym czasie owoce wypuszczą sok. Jeśli jest wystarczająco dużo soku, nie można dodać wody, jeśli brzoskwinie nie są zbyt soczyste, a sok jest mało, dodaj przegotowaną lub przefiltrowaną wodę.

umieść patelnię z brzoskwiniami na średnim ogniu i zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj zawartość garnka przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

ułóż gotowy dżem w sterylnych słoikach, zamknij pokrywkami, owiń kocem i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Teraz zimą możesz cieszyć się pysznym przysmakiem z brzoskwiń! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy