skład / składniki
metoda gotowania
dżem brzoskwiniowy pięć minut na zimę jest przygotowywany w bardzo prosty sposób. Weź dla niego dojrzałe i soczyste owoce, umyj je, Wytnij zepsute miejsca, jeśli są. Pokrój brzoskwinie na pół, usuń nasiona, a następnie pokrój każdą połowę w średniej wielkości kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, możesz gotować dżem z całych połówek brzoskwiń, ale nadal wolę kroić.
teraz posyp pokrojone brzoskwinie cukrem i pozostaw do zaparzenia na kilka godzin. W tym czasie owoce wypuszczą sok. Jeśli jest wystarczająco dużo soku, nie można dodać wody, jeśli brzoskwinie nie są zbyt soczyste, a sok jest mało, dodaj przegotowaną lub przefiltrowaną wodę.
umieść patelnię z brzoskwiniami na średnim ogniu i zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj zawartość garnka przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
ułóż gotowy dżem w sterylnych słoikach, zamknij pokrywkami, owiń kocem i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Teraz zimą możesz cieszyć się pysznym przysmakiem z brzoskwiń! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g