dżem śliwkowy z orzechami

bardzo smaczny dżem, łatwy do zrobienia. Spróbować)
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 92 % 48 g
222 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

wstępnie zalej orzechy wrzącą wodą przez 10 minut(lepiej wchłoną syrop na parze).

usuń pestki ze śliwek, dodaj wodę i gotuj, aż zmiękną (10 minut), następnie dodaj cukier i orzechy i gotuj do miękkości na małym ogniu, mieszając przez kolejne 40 minut.

gorący dżem śliwkowy z orzechami wlać do słoików i zamknąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy