dżem śliwkowy z orzechami
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wstępnie zalej orzechy wrzącą wodą przez 10 minut(lepiej wchłoną syrop na parze).
usuń pestki ze śliwek, dodaj wodę i gotuj, aż zmiękną (10 minut), następnie dodaj cukier i orzechy i gotuj do miękkości na małym ogniu, mieszając przez kolejne 40 minut.
gorący dżem śliwkowy z orzechami wlać do słoików i zamknąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g