dżem z rajskich jabłek w staromodny sposób
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Po wybraniu dobrych, niezbyt dojrzałych chińskich jabłek odetnij trochę łodygi, odetnij bródki i przebij drewnianym kołkiem wzdłuż. Odbywa się to tak, że jabłka są nasycone syropem. Jabłka blanszowano we wrzącej wodzie przez 3 minuty i nie schładzano. Przenieś jabłka do syropu.
Krok 2:
Dżem gotowano w 4 dawkach. Gotuj w lekkim syropie przez 4-5 dni, gotując raz dziennie. Najlepiej gotować dżem w miedzianej misce i mieszać drewnianą łyżką. Kiedy jabłka będą gotowe, staną się całkowicie przezroczyste, a syrop powinien stać się gęsty. Włóż gotowy dżem do czystych, wstępnie poparzonych wrzącą wodą słoików (suchych), zamknij pokrywkami. Lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g