rajski dżem jabłkowy w staromodny sposób

jabłka zachowują swój kształt i naprawdę można je wziąć za kucyki! Przepis pochodzi z książki P. P. Alexandrova-Ignatieva "praktyczne podstawy sztuki kulinarnej" z 1909 roku.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
148 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Po wybraniu dobrych, niezbyt dojrzałych chińskich jabłek odetnij trochę łodygi, odetnij bródki i przebij drewnianym kołkiem wzdłuż. Odbywa się to tak, że jabłka są nasycone syropem. Jabłka blanszowano we wrzącej wodzie przez 3 minuty i nie schładzano. Przenieś jabłka do syropu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dżem gotowano w 4 dawkach. Gotuj w lekkim syropie przez 4-5 dni, gotując raz dziennie. Najlepiej gotować dżem w miedzianej misce i mieszać drewnianą łyżką. Kiedy jabłka będą gotowe, staną się całkowicie przezroczyste, a syrop powinien stać się gęsty. Włóż gotowy dżem do czystych, wstępnie poparzonych wrzącą wodą słoików (suchych), zamknij pokrywkami. Lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy