Hummus Złota Jesień

pasztet Wegetariański malowany paletą smaków . Korzyści z Hummusu wynikają z unikalnej kombinacji jego składników. Ponadto ten makaron jest całkowicie wolny od cholesterolu. Makaron hummus jest bardzo pożywny, łatwo go nasycić, ale to danie jest uważane za wyjątkowo zdrowe jedzenie. Korzyści z Hummusu są szczególnie istotne dla wegetarian, ponieważ zawiera dużo białka roślinnego i żelaza, co pomaga utrzymać niezbędną równowagę substancji w organizmie.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 67 % 30 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzycę należy spłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez 10-12 godzin (najlepiej przez noc). Spuść wodę, zalej ciecierzycę czystą zimną wodą w objętości 1:5 i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie na małym ogniu,aż będzie gotowany przez 1-1, 5 godziny (w zależności od ciecierzycy). Lepiej solić pod koniec gotowania. Odcedź bulion do osobnego naczynia, ostudź ciecierzycę. W razie potrzeby spuchniętą ciecierzycę można obrać, a hummus okaże się jednorodny i delikatniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj pastę Tahin: na suchej patelni suszymy sezam, ciągle mieszając, upewniamy się, że się nie przypalisz, wystarczy Lekki złoty kolor. Wlać do blendera, dodać oliwę z oliwek i zmielić na gładką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przejdź do najważniejszej rzeczy: wlej ciecierzycę do blendera, dodaj czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól, pieprz, tahini. Wymieszaj wszystko, dodając bulion do pożądanej gęstości. Gotowy pasztet dzieli się na 4 części i przechodzi do kolorowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na Zielono: w blenderze wymieszaj 1 część pasztetu i liście pietruszki. W razie potrzeby dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dla koloru czerwonego: w blenderze wymieszaj jeszcze 1 część pasztetu, posiekaną czerwoną paprykę i wędzoną paprykę. Próbować. Dostosowujemy smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na Żółto: w blenderze wymieszaj jeszcze 1 część pasztetu i kurkumę. Pozostaw ostatnią część pasztetu w oryginalnym kolorze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przygotowanych słoikach układamy nasze piękno i smakowitość warstwami, lekko zagęszczając, aby nie było pustki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dostałem 4 słoiki po 200 ml.wkładamy do lodówki na kilka godzin. Hummus może być nie tylko niezależną przekąską, ale także jednym ze składników twoich potraw. Miłego jesiennego apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g

Podobne przepisy