skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Krok 2:
Ciecierzycę należy spłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez 10-12 godzin (najlepiej przez noc). Spuść wodę, zalej ciecierzycę czystą zimną wodą w objętości 1:5 i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie na małym ogniu,aż będzie gotowany przez 1-1, 5 godziny (w zależności od ciecierzycy). Lepiej solić pod koniec gotowania. Odcedź bulion do osobnego naczynia, ostudź ciecierzycę. W razie potrzeby spuchniętą ciecierzycę można obrać, a hummus okaże się jednorodny i delikatniejszy.
Krok 3:
Przygotuj pastę Tahin: na suchej patelni suszymy sezam, ciągle mieszając, upewniamy się, że się nie przypalisz, wystarczy Lekki złoty kolor. Wlać do blendera, dodać oliwę z oliwek i zmielić na gładką masę.
Krok 4:
Przejdź do najważniejszej rzeczy: wlej ciecierzycę do blendera, dodaj czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól, pieprz, tahini. Wymieszaj wszystko, dodając bulion do pożądanej gęstości. Gotowy pasztet dzieli się na 4 części i przechodzi do kolorowania.
Krok 5:
Na Zielono: w blenderze wymieszaj 1 część pasztetu i liście pietruszki. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 6:
Dla koloru czerwonego: w blenderze wymieszaj jeszcze 1 część pasztetu, posiekaną czerwoną paprykę i wędzoną paprykę. Próbować. Dostosowujemy smak.
Krok 7:
Na Żółto: w blenderze wymieszaj jeszcze 1 część pasztetu i kurkumę. Pozostaw ostatnią część pasztetu w oryginalnym kolorze.
Krok 8:
W przygotowanych słoikach układamy nasze piękno i smakowitość warstwami, lekko zagęszczając, aby nie było pustki.
Krok 9:
Dostałem 4 słoiki po 200 ml.wkładamy do lodówki na kilka godzin. Hummus może być nie tylko niezależną przekąską, ale także jednym ze składników twoich potraw. Miłego jesiennego apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g