skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Fasolę moczyć przez noc w zimnej wodzie
Krok 2:
Przygotuj składniki. Ilość składników wskazana na patelnię 3L. Kości wieprzowe (mięso) zalać wodą i podpalić, po zagotowaniu spuścić wodę, kości wieprzowe (mięso) opłukać (ok. niższy). Kości (mięso) ponownie ugotować, po ugotowaniu posolić, dodać kostkę bulionową, gotować 1 godzinę (kości wieprzowe) lub 40 minut (mięso). Następnie dodaj fasolę i, w zależności od fasoli, gotuj przez kolejne 30 minut do 1,5 godziny.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewki lub zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.
Krok 5:
Po 1 godzinie (lub nieco wcześniej, jeśli fasola jest już gotowa) po rzuceniu fasoli, wyjmij kości wieprzowe łyżką cedzakową, ostudź. Gdy fasola będzie gotowa, wrzuć ziemniaki do garnka i gotuj przez 15 minut.
Krok 6:
Po schłodzeniu oddziel mięso od kości, wrzuć mięso z powrotem do garnka.
Krok 7:
Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju roślinnym, dodać sos pomidorowy, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę, dodać do zupy.
Krok 8:
Następnie dodaj zmielony czarny pieprz (mieszankę papryki) i liść laurowy, w razie potrzeby dosolij. Po ugotowaniu zrób mały ogień, przykryj i gotuj przez 5-7 minut. Mmmm... Wszyscy do stołu!))
Uwaga: gotując zupę na kościach / mięsie po pierwszym zagotowaniu wody, pamiętaj, aby spuścić, umyć mięso, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie gotowe.
tak więc z pierwszym bulionem spuszczamy wszystkie szkodliwe dodatki chemiczne i nadmiar tłuszczu z zakupionego mięsa.
więc gotowanie bulionu jest zalecane w wielu dietach zdrowotnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g