Zupa z fasoli mięsnej

bardzo smaczna, sycąca i pożywna zupa dla całej rodziny! To bardzo obfita i aromatyczna zupa! Moi domownicy zawsze jedzą go za oba policzki! Mięsny aromat rozprzestrzenia się po całym mieszkaniu! A ze śmietaną smak tej zupy staje się po prostu pyszny!) Pamiętaj, aby spróbować zrobić zupę fasolową w ten sposób! Myślę, że twoje zwierzęta będą bardzo zadowolone!)) I chociaż potrzeba trochę więcej czasu na przygotowanie, niż byśmy chcieli, wynik spełnia oczekiwania!
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 55 % 11 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Fasolę moczyć przez noc w zimnej wodzie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki. Ilość składników wskazana na patelnię 3L. Kości wieprzowe (mięso) zalać wodą i podpalić, po zagotowaniu spuścić wodę, kości wieprzowe (mięso) opłukać (ok. niższy). Kości (mięso) ponownie ugotować, po ugotowaniu posolić, dodać kostkę bulionową, gotować 1 godzinę (kości wieprzowe) lub 40 minut (mięso). Następnie dodaj fasolę i, w zależności od fasoli, gotuj przez kolejne 30 minut do 1,5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewki lub zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 1 godzinie (lub nieco wcześniej, jeśli fasola jest już gotowa) po rzuceniu fasoli, wyjmij kości wieprzowe łyżką cedzakową, ostudź. Gdy fasola będzie gotowa, wrzuć ziemniaki do garnka i gotuj przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po schłodzeniu oddziel mięso od kości, wrzuć mięso z powrotem do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju roślinnym, dodać sos pomidorowy, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę, dodać do zupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj zmielony czarny pieprz (mieszankę papryki) i liść laurowy, w razie potrzeby dosolij. Po ugotowaniu zrób mały ogień, przykryj i gotuj przez 5-7 minut. Mmmm... Wszyscy do stołu!))

Uwaga: gotując zupę na kościach / mięsie po pierwszym zagotowaniu wody, pamiętaj, aby spuścić, umyć mięso, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie gotowe.
tak więc z pierwszym bulionem spuszczamy wszystkie szkodliwe dodatki chemiczne i nadmiar tłuszczu z zakupionego mięsa.
więc gotowanie bulionu jest zalecane w wielu dietach zdrowotnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy