dżem truskawkowy na zimę
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
jagody są sortowane i oczyszczane z działek.
przykryj cukrem i pozostaw na 3-4 godziny lub na noc, aby jagody dały sok.
następnie zagotuj, usuń piankę, gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
powtarzamy to samo jeszcze 2 razy przez 5 minut. Pod koniec ostatniego gotowania dodaj szczyptę kwasu cytrynowego.
wlej gorący dżem do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami. Schłodzić do temperatury pokojowej pod kocem i umieścić w piwnicy lub lodówce.
miłych herbat!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g