dżem truskawkowy na zimę

delektuj się pysznym i pachnącym dżemem z lasu! Pamiętam też, że moja babcia zbiera truskawki w lesie i robi dżem. A ja biegam dookoła i proszę o spróbowanie łyżki. Teraz sam gotuję dla wnuków i dla siebie! Ogólnie cała rodzina bardzo to lubi!
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
138 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D

jagody są sortowane i oczyszczane z działek.

przykryj cukrem i pozostaw na 3-4 godziny lub na noc, aby jagody dały sok.

następnie zagotuj, usuń piankę, gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

powtarzamy to samo jeszcze 2 razy przez 5 minut. Pod koniec ostatniego gotowania dodaj szczyptę kwasu cytrynowego.

wlej gorący dżem do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami. Schłodzić do temperatury pokojowej pod kocem i umieścić w piwnicy lub lodówce.

miłych herbat!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy