skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ancle bens z cukinii? Przygotuj potrawy do przygotowania sałatki. Wybierz olej roślinny bez zapachu. Najlepiej gotować taką sałatkę jesienią, kiedy jest dużo niedrogich lokalnych warzyw. Smakuje lepiej. Przygotowałem małą porcję, z ilości podanej w przepisie otrzymam około 5 litrów gotowego produktu. Dobrze umyj warzywa przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 2:
Usuń skórkę z cukinii, jeśli są duże, usuń nasiona. Moje nasiona były małe, zostawiłem je. Cukinię pokroić w duże kostki.
Krok 3:
Paprykę uwolnij z nasion i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości co kawałki cukinii.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki pierścieni.
Krok 5:
Pokrój pomidory na połówki. Wytnij ich szypułki. Pokrój pomidory na dowolne kawałki-nadal będziemy je siekać.
Krok 6:
Ułóż pomidory w głębokim rondlu. Zmiel je za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz także użyć szlifierki lub maszynki do mięsa. Możesz je nawet zetrzeć.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier i olej roślinny do pomidorów. Wymieszać. Włóż cukinię do garnka.
Krok 8:
Umieść garnek do gotowania na średnim ogniu.
Krok 9:
Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj masę przez 30 minut.
Krok 10:
Następnie wrzuć paprykę do sałatki. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 11:
Następnie dodaj cebulę i ocet, wymieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut. Po odpowiednim czasie wyłącz ogień.
Krok 12:
Wlej gorącą sałatkę do suchych, wysterylizowanych słoików.
Krok 13:
Zwiń lub Zakręć słoiki pokrywkami. pozostaw słoiki na stole, aż całkowicie ostygną, a następnie umieść je w chłodnym miejscu.
bardzo dobrze pamiętam Ancle Bence. Gotowaliśmy z nim mięso, okazało się bardzo smaczne! Ta sałatka wydawała mi się jeszcze smaczniejsza, ma bardzo zrównoważony smak - jest jednocześnie słodka i umiarkowanie słona. Polecam spróbować!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g