Ancle Bence z cukinii z pomidorami

ten sam smak z dzieciństwa! Sałatka warzywna na zimę! Ancle bens z cukinii z pomidorami zostanie zapamiętany przez tych, którzy żyli w latach 90.: rzędy słoików z sosami, które wydawały się wtedy dziwaczne i egzotyczne. Nasze hostessy nauczyły się gotować nie gorzej niż oryginał. W domowej formie jest to zarówno sałatka, jak i doskonały dodatek do dań mięsnych.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
67 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ancle bens z cukinii? Przygotuj potrawy do przygotowania sałatki. Wybierz olej roślinny bez zapachu. Najlepiej gotować taką sałatkę jesienią, kiedy jest dużo niedrogich lokalnych warzyw. Smakuje lepiej. Przygotowałem małą porcję, z ilości podanej w przepisie otrzymam około 5 litrów gotowego produktu. Dobrze umyj warzywa przed rozpoczęciem gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z cukinii, jeśli są duże, usuń nasiona. Moje nasiona były małe, zostawiłem je. Cukinię pokroić w duże kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę uwolnij z nasion i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości co kawałki cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na połówki. Wytnij ich szypułki. Pokrój pomidory na dowolne kawałki-nadal będziemy je siekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pomidory w głębokim rondlu. Zmiel je za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz także użyć szlifierki lub maszynki do mięsa. Możesz je nawet zetrzeć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier i olej roślinny do pomidorów. Wymieszać. Włóż cukinię do garnka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść garnek do gotowania na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj masę przez 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wrzuć paprykę do sałatki. Gotuj przez kolejne 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj cebulę i ocet, wymieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut. Po odpowiednim czasie wyłącz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gorącą sałatkę do suchych, wysterylizowanych słoików.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiń lub Zakręć słoiki pokrywkami. pozostaw słoiki na stole, aż całkowicie ostygną, a następnie umieść je w chłodnym miejscu.

bardzo dobrze pamiętam Ancle Bence. Gotowaliśmy z nim mięso, okazało się bardzo smaczne! Ta sałatka wydawała mi się jeszcze smaczniejsza, ma bardzo zrównoważony smak - jest jednocześnie słodka i umiarkowanie słona. Polecam spróbować!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy