dżem miłości z mniszka lekarskiego

od czasów starożytnych mikstura miłosna była przygotowywana na bazie dżemu z mniszka lekarskiego! Dla wielu mniszek lekarski to chwast, który zatkał całe terytorium letniego domku. Dla dzieci-ulubiony materiał do produkcji słonecznego nakrycia głowy, dla gorliwych gospodyń domowych-składnik potraw i leczenia dolegliwości. Młode liście rośliny są pozbawione goryczy, liście są palone zamiast tytoniu na kaszel i spożywane jako sałatka. Miód jest przygotowywany z otwartych pąków, pachnące wino i pachnący dżem z kwiatów. Prażone korzenie zastępują kawę. Dżem z mniszka lekarskiego jest bardzo przydatny, oczyszcza krew i wątrobę, tonizuje i łagodzi skutki przeziębienia. W przeciwieństwie do wielu innych roślin leczniczych mniszek lekarski nie ma żadnych właściwości ubocznych, jest całkowicie bezpieczny. Sezon na dżem przypada na przełomie kwietnia i maja, kiedy kwiaty są w pełni dojrzałe i bogate w nektar.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 28 g
119 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Narwij głowy mniszka lekarskiego. Oderwij łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie części rośliny zawierają mleczny sok. Nie ma go wiele w kwiatach, ale nadal zaleca się moczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie przed użyciem, aby usunąć gorycz. Chociaż niektóre gospodynie domowe nie moczą kwiatów, aby nie niszczyć pożytecznego pyłku. Przed użyciem kwiaty są dobrze myte w kilku wodach, ponieważ nie tylko mają niewielką ilość mlecznego soku (w pobliżu łodygi), ale mogą również zawierać małe owady. Wyciśnij kwiaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś na patelnię. Wlej gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na umiarkowanym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij z pieca i pozostaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby dżem był bardziej aromatyczny, dodaję do niego cytrynę. Moja cytryna, pokrojona w cienkie plasterki wraz ze skórką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion do naczynia do gotowania. Wyciśnij kwiaty – nie będziesz ich już potrzebować. Dodaj cukier do bulionu. Połóż pokrojoną cytrynę. Na małym ogniu gotuj przez 30 minut, usuwając pojawiającą się pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać na gorąco do sterylnych suchych szklanych słoików i hermetycznie zamknąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dżem na zimno staje się znacznie grubszy i dobrze trzyma się w chłodnym miejscu.

dżem z mniszka lekarskiego jest bardzo podobny do miodu. Może być stosowany przez osoby uczulone na prawdziwy miód, może być dodawany do ciasta podczas robienia ciasta miodowego, miodowych pierników i dywanów.
dżem z mniszka lekarskiego można dodać do marynaty, aby posmarować kurczaka przed smażeniem. Mięso z kurczaka przetworzone taką marynatą okazuje się niezwykle smaczne, z apetyczną złotą skórką.
koszt produktów (biorąc pod uwagę bezpłatne nabyte mniszki lekarskie) do przygotowania dżemu z mniszka lekarskiego wynosi 50 rubli/0,5 litra. W sklepach nie można znaleźć takiego dżemu. Na targach miodowych koszt słoika 250 ml to 300 rubli!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy