skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Narwij głowy mniszka lekarskiego. Oderwij łodygi.
Krok 2:
Wszystkie części rośliny zawierają mleczny sok. Nie ma go wiele w kwiatach, ale nadal zaleca się moczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie przed użyciem, aby usunąć gorycz. Chociaż niektóre gospodynie domowe nie moczą kwiatów, aby nie niszczyć pożytecznego pyłku. Przed użyciem kwiaty są dobrze myte w kilku wodach, ponieważ nie tylko mają niewielką ilość mlecznego soku (w pobliżu łodygi), ale mogą również zawierać małe owady. Wyciśnij kwiaty.
Krok 3:
Przenieś na patelnię. Wlej gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na umiarkowanym ogniu.
Krok 4:
Wyjmij z pieca i pozostaw na 20 minut.
Krok 5:
Aby dżem był bardziej aromatyczny, dodaję do niego cytrynę. Moja cytryna, pokrojona w cienkie plasterki wraz ze skórką.
Krok 6:
Odcedź bulion do naczynia do gotowania. Wyciśnij kwiaty – nie będziesz ich już potrzebować. Dodaj cukier do bulionu. Połóż pokrojoną cytrynę. Na małym ogniu gotuj przez 30 minut, usuwając pojawiającą się pianę.
Krok 7:
Wlać na gorąco do sterylnych suchych szklanych słoików i hermetycznie zamknąć.
Krok 8:
Dżem na zimno staje się znacznie grubszy i dobrze trzyma się w chłodnym miejscu.
dżem z mniszka lekarskiego jest bardzo podobny do miodu. Może być stosowany przez osoby uczulone na prawdziwy miód, może być dodawany do ciasta podczas robienia ciasta miodowego, miodowych pierników i dywanów.
dżem z mniszka lekarskiego można dodać do marynaty, aby posmarować kurczaka przed smażeniem. Mięso z kurczaka przetworzone taką marynatą okazuje się niezwykle smaczne, z apetyczną złotą skórką.
koszt produktów (biorąc pod uwagę bezpłatne nabyte mniszki lekarskie) do przygotowania dżemu z mniszka lekarskiego wynosi 50 rubli/0,5 litra. W sklepach nie można znaleźć takiego dżemu. Na targach miodowych koszt słoika 250 ml to 300 rubli!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g