zwykły twaróg kefirowy

Przygotuj zdrową ucztę w domu. Bardzo smaczne i szybkie! Gotuję twarożek dla całej rodziny-dzieci też dobrze go jedzą, zwłaszcza z różnymi słodkimi dodatkami (trzeba marzyć, Żeby się nie nudziły))) oczywiście lepiej jest gotować go z domowego kefiru, ale próbowałem go ze sklepu - wyszło też nieźle.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przygotowanie domowego twarogu kefirowego jest bardzo proste. Wlej kefir do rondla ze stali nierdzewnej, umieść go na średnim ogniu.

podgrzej kefir do 70 stopni Celsjusza. Masa kefiru zostanie podzielona na serwatkę i płatki twarogu.

przykryj durszlak gazą złożoną z kilku warstw. Wlej do niego zawartość garnka, pozwól serwatce spłynąć przez godzinę, po czym twaróg będzie gotowy do spożycia.

domowy twaróg jest dobry zarówno na słodko, jak i niesłodzony. Można go jeść nie tylko z miodem, syropami, jagodami i owocami, ale także ziołami.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy