zwykły twaróg kefirowy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie domowego twarogu kefirowego jest bardzo proste. Wlej kefir do rondla ze stali nierdzewnej, umieść go na średnim ogniu.
podgrzej kefir do 70 stopni Celsjusza. Masa kefiru zostanie podzielona na serwatkę i płatki twarogu.
przykryj durszlak gazą złożoną z kilku warstw. Wlej do niego zawartość garnka, pozwól serwatce spłynąć przez godzinę, po czym twaróg będzie gotowy do spożycia.
domowy twaróg jest dobry zarówno na słodko, jak i niesłodzony. Można go jeść nie tylko z miodem, syropami, jagodami i owocami, ale także ziołami.
smacznego i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g