dżem wiśniowy na zimę pięć minut
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj i umyj wiśnie.
2. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, umieść go na kuchence (średni ogień), mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Włóż jagody do syropu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj na nim przez 5 minut.
4. Zdejmij patelnię z ognia, poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie.
5. Włóż z powrotem do ognia, zagotuj, a także gotuj przez 5 minut, ponownie ostudź.
6. Powtórz gotowanie po raz trzeci, a następnie wlej gotowy dżem bezpośrednio na gorąco do sterylnych słoików, zwiń pokrywki. Gdy dżem ostygnie, wyjmij go na stałe miejsce przechowywania na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g