dżem wiśniowy na zimę pięć minut

jasny smak dżemu wiśniowego przyniesie radość w zimnych porach! Dżem wiśniowy w mojej piwnicy to cała półka, ponieważ w naszej rodzinie jest najbardziej kochany. Ale kończy się, nawet pomimo ilości, wciąż dość szybko - po nowym roku pozostaje niewielka część zapasów. Gotuję według różnych przepisów, ale najbardziej-to dżem-pięć minut, ponieważ smak pozostaje nasycony, a korzyści pozostają.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 97 % 75 g
212 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Posortuj i umyj wiśnie.

2. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, umieść go na kuchence (średni ogień), mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Włóż jagody do syropu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj na nim przez 5 minut.

4. Zdejmij patelnię z ognia, poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie.

5. Włóż z powrotem do ognia, zagotuj, a także gotuj przez 5 minut, ponownie ostudź.

6. Powtórz gotowanie po raz trzeci, a następnie wlej gotowy dżem bezpośrednio na gorąco do sterylnych słoików, zwiń pokrywki. Gdy dżem ostygnie, wyjmij go na stałe miejsce przechowywania na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy